Sacherova torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 16 kúskov: 200g čokolády na varenie (najlepšie však kvalitnú horkú) 8 vajec 200g mäkkého masla/margarínu 150g práškového cukru 1 vanilkový cukor soľ 150g + 1PL kryštálového cukru 1 vrecúško kypriaceho prášku 200g hladkej múky ( ja som dala špadlovu múku) NA POLEVU: 250g marhuľového lekváru 100g tortovej polevy ČAS PRÍPRAVY: 2hodiny + 1 hodina na chladenie 1Ks: 650 kcal/2705KJ Recept mám z knihy SVIATOČNÉ PEČENIE

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Spodok tortovej formy vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Rúru predhrejeme na 190°C. Čokoládu roztopíme v teplom vodnom kúpeli. Oddelíme bielky od žĺtkov.

2. Maslo vymiešame do peny, po troche pridávame rozpustenú čokoládu, práškový, vanilkový cukor a napokon po jednom žĺtky.

3. Bielky ušľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a postupne pridávame 150 g kryštálového cukru.

4. Tretinu bilekov primiešame do masy s maslom a čokoládou. Zvyšok pridáme do masy striedavo s múkou a kypriacim práškom, ktorý pridáme do múky a premiešame.

5. Masu nalejeme do tortovej formy, uhladíme, na okrajoch trochu vyvyšíme ( aby sa cesto nevydulo). Pečieme v strednej časti v horúcej rúre pri 190°C - 20 minút, potom pri 160°C ďalších 40 minút. Dvere rúry neslobodno otvárať počas pečenia, lebo cesto klesne!

6. Toru vyberieme z rúry, posypeme 1 PL kryštálového cukru.

7. Na okrajoch ju nožom oddelíme od formy, vyklopíme a necháme vychladnúť.

8. Formu a papier odstránime. Tortu priečne rozkrojíme na dve časti.

9. Lekvár zohrejeme a pretlačíme cez jemné sitko a rovnomerne potrieme povrch i boky torty.

10. Čokoládovú polevu roztopíme podľa návodu. Pod rotu položíme papier na pečenie a čokoládu vylejeme na tortu. Rovnomerne ju rozotrieme aj po bokoch torty. Necháme stuhnúť

Podľa tradície sa povrch torty nezdobí. Pri podávaní tortu krájame nožom namočeným do horúcej vody (a utretým dosucha). Podávame so šľahačkou ušľahanou bez cukru :-)

Torta po vybratí z rúry, posypaná cukrom
prierez