balkanske rezy

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 vajíčok, ½ dl vlažnej vody, 100 g kryštálového cukru, ½ balíčka vanilkového cukru, 100 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva ***marhuľový džem*** 1. plnka: 180-200 g detských piškôt, 1 a ½ pohára zaváraných marhúľ, ½ dl marhuľovej šťavy, ½ dl umu, 5 lyžíc kakaa, 2,5 dl pohár nemletých orechov ***2. - krémová plnka: ½ l mlieka, 2 Zlaté klasy, 8 lyžíc cukru, 1 vanilkový cukor, 250 g obyčajného masla***Poleva: 100 g čokolády na varenie, 75 g Cery, pár kvapiek oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Bielky oddelíme od žĺtkov, k bielkom pridáme vodu (sneh bude nadýchanejší a bude ho o trošinku viac), chvíľku prešľaháme, pridáme polovicu cukru, opäť chvíľku prešľaháme, pridáme zvyšný cukor, spolu s vanilkovým a vyšľaháme tuhý sneh Pridávame po jednom žĺtku, zakaždým zľahka prešľahámeašľaháme múku zmiešanú s práškom do pečiva /pridávame po lyžiciach/, vylejeme na maslom vymazaný a pomúčený plech, zarovnám a upečieme doružova pri teplote 170° C, približne 10-12 min.Piškóta nebude veľmi vysoká, preto neodporúčam na väčší plech, ja som použila plech o rozmeroch (spodok) 27x37 cm Necháme chvíľku vychladnúť, vrch piškóty môžete opatrne stiahnuť (ja som to pridala do 1. plnky), plnka sa tak nebude odliepať od korpusu plát natrieme hrubšou vrstvou marhuľového džemu do misky si nachystáme marhule a poriadne ich pretlačíme (alebo zmixujeme - ale nie úplne na kašu
Plnka: piškóty potlčieme, môžete si pridať aj zvyšky z plátu pridáme pretlačené marhulea pomlete orechy 5 lyžíc kakaa /v orig. recepte sú uvedené 3 lyžice kakaa a 50 g postrúhanej čokolády na na varenie šťavu, um /v recepte sa uvádza 8 lyžíc umu, ja som dala len 5 (vychádza to na 0,5 dl)/,všetko zmiešať a dať na korpus a rozotrieť.Uvaríme si krémovú plnku: asi do 3 dl mlieka (z uvedeného množstva) pridáme cukor a vanilkový cukor, privedieme do varu, vo zvyšných 2 dl mlieka vymiešame Zlaté klasy, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme na hustú kašu. Zakryjeme pokrievkou a občas premiešame. Ja som si maslo vmiešala až na druhý deň ráno – krém zo Zlatých klasov som nechala vychladnúť a zakrytý odložila do chladničky. Ak by ste chceli plnku viac maslovú - v recepte je uvedený 1 a 1/2 hrnčeka mlieka - t. j. 375 ml, 1 a 1/2 balíčku Zlatého klasu, 6 lyžíc cukru, 1 vanilkový cukor a 250 g masla, ale my máme radi viac krémové, preto som uviedla aj viac mlieka a dva balíčky Zlatého klasuMaslo necháme zmäknúť, vymiešame, po lyžiciach pridávame ku krému (alebo opačne, ako ste zvyknutí a šlahame Krémovú plnku natrieme na 1. plnku, polejeme čokoládovou polevou. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a Ceru, pridáme necelú lyžičku oleja, kastrólik vyberieme, polevu necháme chvíľku vychladnúť a rozotrieme na koláč. Necháme stuhnúť a nakrájame na rezy.