Ryžový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 lyžica olivového oleja, 1 lyžica masla, 1 cibuľa nakrájaná nadrobno, 1 strúčik cesnaku nakrájaný nadrobno, 300 g ryže (jasmínová alebo ryže na rizoto), 1300 ml horúceho slepačieho vývaru (postačí aj rozpustený slepačí bujón), 150 g dusenej šunky pokrájanej na kocky, 100 g balkánskeho syra pokrájaného na kocky, 50 g nastrúhaného parmezánu, trochu petržlenovej vňate, soľ, mčk, 2 vajcia
POSTUP PŘÍPRAVY
Recept z Apetitu, avšak trochu som ho upravila. Rozpis je pre tortovú formu 28 -30 cm.
 |
Na panvici si rozpustíme maslo s olivovým olejom. |
 |
Pridáme pokrájanú cibuľu a podusíme do sklovita. |
 |
Pridáme pokrájaný cesnak a opláchnutú ryžu, chviľu opečieme. |
 |
Nasleduje klasické varenie rizota. Prilievame vývar, tak aby ryža neplávala - ryžu stále miešame až kým sa vývar vyparí - znovu nalejeme vývar. Celé to trvá cca 20 - 25 minút. |
 |
Uvarenú ryžu necháme vychladnúť. |
 |
Pripravíme si šunku a balkánsky syr pokrájaný na kocky. |
 |
K šunke a syru pridáme vychladnú ryžu, vajcia, petržlenovú vňať, parmezán, mčk - so soľou opatrne - balkánsky syr je dosť slaný. Zmes dáme do formy vystlanenej papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme 30-40 minút do zlatova. |