Jablkový koláč "ROYALE"

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

NA KREHKÉ CESTO: 220g polohrubej múky, 110g masla, 50g práškového cukru, 1 žĺtok, štipka soli NA OBLOŽENIE: 1 kg kyslastých jabĺk, 2 pl citrónovej šťavy, 100g cukru, 3 vajcia, cca 130ml šľahačkovej smotany, kôra z citróna

POSTUP PŘÍPRAVY

Do preosiatej múky a práškového cukru nastrúhame maslo, pridáme žĺtok a soľ. Rýchlo vypracujeme cesto /ja zvyknem mixérom a dopracujem v rukách/. Nie je dobré sa s cestom veľa "hrať", lebo potom po upečení bude tvrdé. Dáme ho cca na hodinku do chladničky. Očistíme jablká a nakrájame ich na plátky. Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním tortovú formu /priemer 28cm/. Cesto na okrajoch formy nemusí byť až po vrch. Ja ho zvyknem piecť aj v keramickej forme na plnené koláče. Na cesto uložíme jablká pekne vedľa seba. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou. V miske si vymiešame smotanu s vajíčkami, cukrom a citr.kôrou. Táto zmes sa volá "royale" :-) Pečieme v predhriatej rúre na 190°C asi 30 min. Koláč necháme trochu vychladnúť, poprášime cukrom a podávame napr. ešte so šľahačkou. Tento koláč je veľmi chutný ešte teplý.
P.S. Fotky dodám, keď budem najbližšie piecť. A to bude čoskoro :-))