Broskyne pre Katarína G. (bubula) *****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 3 vajcia, 120 g práškového cukru, 170 g polohrubej múky, polovica balenia prášku do pečiva, 1 dcl vlažnej vody (môže byť aj šťava z marhuľového alebo broskyňového kompótu, ale môže byť aj voda alebo 1/2 vody a 1/2 šťavy)

PLNKA: 160 g masla (Hera...), 2 vajcia, 140 g práškového cukru, vanilkový cukor, jahodové alebo malinové potravinárske farbivo, rum

na obaľovanie jemný kryštáľový cukor a na vymastenie formičky tuk + múka

POSTUP PŘÍPRAVY

Sľúbila som, že pridám aj obrázkový postup, tak nech sa páči.. Musela som ho pridať ako nový recept, pretože do toho receptu predtým sa mi to nejak nedarilo. Čítala som, že niektorým sa zdali suché, ale už som ich robila veľakrát a vôbec to tak nie je. Potom si nevšímajte množstvo surovín, nakoľko som robila cesto z 2 dávok a plnku z jeden a pol násobnej dávky. Z tejto dávky my vyšlo 22 broskýň.

Na začiatok sa snažím ukľudniť malého nezbedníka a tak polovica vecí z kuchyne putuje do ohrádky..
Nachystáme si potrebné suroviny...
Spravíme si cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva a vlažnú vodu.
Potom pomaly primiešame sneh z bielkov.
Vymastíme si formičky a do polovice naplníme cestom. Mne to vyšlo asi tak na kopcovitú lyžicu a dáme piecť asi tak na 180 stupňov, ako piškótové cesto.
A teraz si spravíme plnku. Nad parou šľaháme celé vajcia s práškovým cukrom asi 20 minút.
Po vyšľahaní to vyzerá takto. Necháme to vychľadnúť a občas premiešame.
Maslo vymiešame s vanilk. cukrom a spojíme s vychladnutou šľahanou hmotou.
Takto vyzerá cesto po upečení. Aby sa mi lepšie vyberali, tak ich položím na mokrú utierku.
Vyberieme z formičky a pred plnením najprv zrežeme vrch, najlepšie to ide zúbkovým nožom.
Kúsok z piškótového cesta som dala na okoštovku. Zdá sa, že cesto sa podarilo a chutí :o)
Potom každú polovicu potrieme pomocou pierka rumom.
Plníme plnkou a spájame.
Takto vyzerá broskynka naplnená krémom a natretá aj po obvode a zvrchu.Nachystáme si červené a žlté potravinárske farbivo rozpustené v troche vody a pierkom maľujeme. Obalíme v kryštáľovom cukre a ozdobíme zeleným lístočkom. Ja používam lístky z krušpánu, ale môžu byť aj marcipánové. Uložíme do papierových košíkov.
A tu máme hotový výtvor...