vynikajúco dochutený Tokaň



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Recept mojej svokry a naozaj je to vynikajúco dochutené mäsko. Takže potrebujeme: 1 kg chudého bravčového mäsa (ja dávam brav. stehno), 1 lyžička sladkej papriky, 1 lyžička štipľavej papriky, 2 lyžičky mletého čierneho korenia, karí korenie, worchestrová omáčka, 100 g údenej slaniny, 250 g cibule, 2 zelené papriky, 2 červené papriky, hrsť húb (čerstvých alebo sušených), 1 lyžica oleja alebo bravč. masti, 2 lyžice kečupu, soľ.

POSTUP PŘÍPRAVY

Mäso pokrájame na hrubšie rezance a osolíme.
V miske zmiešame mleté čierne korenie, sladkú a štipľavú papriku, podľa chuti kari korenie a worchestrovú omáčku. Premiešame s mäsom. (poznámka: Ja osobne dávam málo čierneho korenia a štipl. papriky, aby to jedol aj náš drobec, lebo jedlo je pri dodržaní presného pomeru korenia dosť pikantné.)
Na oleji opražíme do sklovita slaninu, pokrájanu na kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a papriku.
Do zmesi pridáme nakrájané huby.
Postupne vkladáme mäso a za stáleho obracanie ho opražíme. Potom ho podlejeme vodou a dusíme asi hodinu a pol. Vody nesmie byť veľa, aby sa mäso nevarilo, ale dusilo. Keď je už veľa šťavy, tak ju odoberám. Ak by bolo veľmi riedke, tak po pol hodine dusenia, pridávam najemno nakrájaný malý zemiak, ktorý šťavu trošku zhustí.
Pred podávaním este vmiešame kečup.
AKo prílohu odporúčam hranolky a ryžu, môže byť ešte zeleninová príloha alebo tatarská omáčka.