RYŽOVÝ NÁKYP S RÍBEZĽOVOU PENOU+++++

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500g ryže, 0,5l vody, 0,5l mlieka, 150g práškového cukru, 2 vanilky, 150g masla, 4 vajcia, štipka soli, ovocie podľa vlastného výberu, olej a kokos na vysypanie pekáča
POSTUP PŘÍPRAVY
Ryžu dáme variť do vody, ktorú sme trošku posolili, v polovici varenia prilejeme mlieko a dovaríme za stáleho miešania. Maslo , práškový cukor, žltky a vanilky vymiešame, zmiešame s vychladnutou ryžou. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, zľahka vmiešame do ryže a vylejeme do vymasteného pekáča. V starých kuchárskych knižkách sa píše, že sa má dať pekáč s ryžou do väčšieho pekáča do ktorého dáme vodu a tak dávame do rúry piecť. Ja to takto nerobím, len dám rovno do rúry. Ak máte radi sneh z bielkov na nákype, tak tie vyšlahané bielka nemusíte dávať do ryže , ale prisypte kryštálový cukor ( na 4 bielka asi 6PL cukru) dobre došľahajte, ale tento sneh môžte dať na nákyp až pred dopečením. Ovocie môžte dať len k nákypu, alebo dáte polovicu ryže, ovocie a druhú polovicu ryže a tak piecť, proste fantázii sa medze nekladú................................................. Obrázkový postup doložím, keď ho budem robiť.
 |
premytú ryžu uvaríme najprv do polomäkka vo vode so štipkou soli na slabom ohni prikryté( ja som dolievala podľa potreby ešte asi jeden hrnček k tomu 0,5l vody, čo je v rozpise), potom pridáme mlieko, ale tu už neodchádzame už neustále miešame, aby neprihorela |
 |
kým ryžová kaša trochu vychladne scedíme mandarínky a aj jahody, ktoré som ja zabudla odfotiť |
 |
ďalej si oddelíme bielky od žltkov, žltka vyšľaháme do peny s cukrom, pridáme maslo a došľaháme |
 |
do trochu schladenej ryžovej kaše pridáme vyšľahanú žltkovú masu |
 |
vymastíme pekáč a vysypeme kokosom |
 |
na spodok dáme polovicu ryžovej kaše, potrieme ju ríbezľovým lekvárom, poukladáme naň mandarínky s jahodami prikryjeme druhou polovicou kaše |
 |
na vrch nakrájame maslo a dáme do rúry na 220°C asi na 40 minút piecť |
 |
asi po 30 minútach pečenia si vyšľaháme bielky so 6PL kr. cukru riadne do tuha a pridáme 2-3PL ríbezľového lekváru a ešte poriadne vyšľaháme |
 |
"ružová perinka" |
 |
po 40 minútach pečenia nákyp vyberieme natrieme ríbezľovú penu |
 |
vrátime do rúry ešte na 10-15 minút, ale teplotu znížime na 170°C a keď sladké tak poriadne, v pozadí je šťava z mandarínok a z jahôd, ktoré som prevarila a zahustila 1čl solamylom a použila som ako omáčku na nákyp |
 |
a baštíme |