RYŽOVÝ NÁKYP S RÍBEZĽOVOU PENOU+++++



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g ryže, 0,5l vody, 0,5l mlieka, 150g práškového cukru, 2 vanilky, 150g masla, 4 vajcia, štipka soli, ovocie podľa vlastného výberu, olej a kokos na vysypanie pekáča

POSTUP PŘÍPRAVY

Ryžu dáme variť do vody, ktorú sme trošku posolili, v polovici varenia prilejeme mlieko a dovaríme za stáleho miešania. Maslo , práškový cukor, žltky a vanilky vymiešame, zmiešame s vychladnutou ryžou. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, zľahka vmiešame do ryže a vylejeme do vymasteného pekáča. V starých kuchárskych knižkách sa píše, že sa má dať pekáč s ryžou do väčšieho pekáča do ktorého dáme vodu a tak dávame do rúry piecť. Ja to takto nerobím, len dám rovno do rúry. Ak máte radi sneh z bielkov na nákype, tak tie vyšlahané bielka nemusíte dávať do ryže , ale prisypte kryštálový cukor ( na 4 bielka asi 6PL cukru) dobre došľahajte, ale tento sneh môžte dať na nákyp až pred dopečením. Ovocie môžte dať len k nákypu, alebo dáte polovicu ryže, ovocie a druhú polovicu ryže a tak piecť, proste fantázii sa medze nekladú................................................. Obrázkový postup doložím, keď ho budem robiť.

premytú ryžu uvaríme najprv do polomäkka vo vode so štipkou soli na slabom ohni prikryté( ja som dolievala podľa potreby ešte asi jeden hrnček k tomu 0,5l vody, čo je v rozpise), potom pridáme mlieko, ale tu už neodchádzame už neustále miešame, aby neprihorela
kým ryžová kaša trochu vychladne scedíme mandarínky a aj jahody, ktoré som ja zabudla odfotiť
ďalej si oddelíme bielky od žltkov, žltka vyšľaháme do peny s cukrom, pridáme maslo a došľaháme
do trochu schladenej ryžovej kaše pridáme vyšľahanú žltkovú masu
vymastíme pekáč a vysypeme kokosom
na spodok dáme polovicu ryžovej kaše, potrieme ju ríbezľovým lekvárom, poukladáme naň mandarínky s jahodami prikryjeme druhou polovicou kaše
na vrch nakrájame maslo a dáme do rúry na 220°C asi na 40 minút piecť
asi po 30 minútach pečenia si vyšľaháme bielky so 6PL kr. cukru riadne do tuha a pridáme 2-3PL ríbezľového lekváru a ešte poriadne vyšľaháme
"ružová perinka"
po 40 minútach pečenia nákyp vyberieme natrieme ríbezľovú penu
vrátime do rúry ešte na 10-15 minút, ale teplotu znížime na 170°C a keď sladké tak poriadne, v pozadí je šťava z mandarínok a z jahôd, ktoré som prevarila a zahustila 1čl solamylom a použila som ako omáčku na nákyp
a baštíme