Fantastické tvarohové gule od Žideka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pre asi 3 osoby: maslo 50 g, 3 lyžice kryštálový cukor /asi 40 g = 4 SJ/, 1 ks žĺtok, 250 g plnotučný tvaroh / ja som použila hrudkový ale môže byť aj krémový = 1SJ/ , za hrsť namočených hrozienok / 1 SJ - nemusia byť/, čerstvá vanilka / tiež nemusí byť/, 1 ks vajce, asi 150 g hrubej múky / 10 SJ/, striedka z 1/2 alebo 3/4 bieleho rožka / 1 SJ/ spolu 17 SJ 7 SJ

POSTUP PŘÍPRAVY

Týmto receptom som sa inšpirovala od p. Žideka z relácie nebíčko v papuľke. Prerobila som ho pre diabetikov, aby si aj oni mohli pochutit. Je trošku prispôsobený, ale suroviny sú tie isté.
Na prípravu jednoduchý a naozaj rýchly recept. Nemusíte sa zabávať s plnením gulí a máte rýchly a chutný obed. Len tých gulí bude málo :D Odporúčam urobiť z 2 dávok.

V miske rozmiešame maslo spolu s cukrom, pridáme 1 žĺtok,tvaroh,hrozienka, nožom vyškrabaný stred vanilky / nemusí byť/, zakaždým zmiešame.
Pridáme celé vajce, postupne prisypávame múku. Vznikne hladké, ale nie príliš tuhé cesto. Napokon pridáme striedku z rožka a necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinúť.
Vytvarujeme menšie guličky a hádžeme do vriacej osolenej vody. Keď guličky vyplávajú ulovíme ich a môžeme podávať.
Na vrch na gule môžete dať ako posýpku tvaroh, strúhanku, roztlačené čerstvé broskyne alebo jahody...jednoducho na čo budete mať chuť.

Pre diabetikov: Vyšlo mi asi 21 guličiek a 1 gulka má asi 1/2 SJ
Kedže je tam tvaroh nemali by moc zvyšovať glykémiu.