Nesterilizovaná čalamáda s borkénom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Je čas zavárania. Prikladám recept na dobru čalamádu. Robila som obe verzie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Prvá verzia: 3kg uhorky alebo 1,5 kg uhorky, 1,5 kg kapusty, 6 papriky, 6 cibule, 4-5 mrkvy, 1 deko, 0,5l octu, 0,5 kg cukru, 1 kávová. lyžica borkénu - (dvojsiričitan draselný). Všetko spolu zmiešať a nechať stáť 4-5 hodiny. Ešte raz premiešať a dať do fliaš.

Druhá verzia: 6kg kapusty, 2 kg uhorky, 2kg paprika, 1 kg cibuľa, 5 ks mrkva, 0,5 kg cukru, 2 lyžice soli, 2dkg (1 káv. lyžica) borkénu, 7dcl octu. Nechať stáť 24 hodín a naplniť do fliaš.

Robila som obe verzie. Na foto je prva uhorková verzia, kde je pridané asi 0,5kg kapusty a 2,5kg uhoriek.