
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Môj recept: 7 dcl plnotučného mlieka /najlepšie čerstvo nadojené, prípadne z automatu/, 7 vajec, 2-3 KL soli, 1 KL grilovacieho korenia, alebo kto má rád bylinky, tak miesto toho 1 KL provens.bylín, šunka /najlepšie taká lacná žemľová/ cca 100-200 g, nie viac, ináč by sa to mohlo rozpadať. Jááj a ešte zemiaky, či hranolky ako príloha a tatárska omáčka.
POSTUP PŘÍPRAVY
Raz mi dala teta z Vranova n.T recept na ich veľkonočnú hrudku. Jedla som to prvýkrát a keďže mi to pripadalo fádne, skúšala som vylepšiť korením . To nie je všetko. Nakrájaná hrudka asi tak na hrúbku syra na vyprážanie sa obalí v trojobale ako syr a je to super. Vlastne chutí to podobne ako syr, ale sa nerozteká. Môžete pražiť do chrumkava. Najnovšie tesne pred zhrčkavením pridám šunku nakrájanú na kocočky. Vtedy je to úplne dokonalé. Teraz som pridala aj trolinku kocočiek domáceho údeného syra a dodalo to ozaj ten správny šmrnc.
Takže návod: Vajcia vymixujeme ponorným mixérom v mlieku a varíme. Dosolíme, dokoreníme. Vareškou stále miešame, kým nevrie a nezačne sa zrážať. Pri zrážaní ak chcete šunku môžete ju už vhodiť. Nevyzerá to lákavo, no miešame, až kým nebudú riadne oddelené hrče a voda nebude číra. Hotové precedíme cez handru, riadne vyžmýkame, zauzlíme a necháme cca 2 hodiny visieť, Potom dáme tiež na 2 hodiny vybalené z utierky do chladničky. Môžeme krájať a obaľovať ako sme zvyknutí.
Švagriná veľmi chcela raz pražiť hrudku a keďže sa mi nedovolala, aby nabrala múdrosti :DDDD, surfovala ako besná po internete a našla toto: 2 litre domáceho mlieka + 12 vajec + 1 KL cukru a 1 PL vegety. Postup ten istý. Akurát našla zlepšovák: precediť to do vankúšovej návlečky - do rohu. Super to stieklo a ešte lepšie sa jej to zauzlilo. Sú piati a toto bol pre nich ozaj výdatný obed a nevedia sa dojesť. Nabudúce skúsi tú šunku.
Samozrejme, beriem aj to, že nie každému to musí sadnúť. No nám to chutí a je to pre nás lacná varianta obeda, keďže vajíčka máme od naších sliepočiek a mlieko od naších kozičiek, či priamo z farmy s kravičkami.
![]() |
Prierez, treba riadne pri žmýkaní popritláčať, aby neostali vzduchové bubliny |