Broskyne pre Katarína G. (bubula)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 3 vajcia, 120 g práškového cukru, 170 g polohrubej múky, polovica balenia prášku do pečiva, 1 dcl vlažnej vody (môže byť aj šťava z marhuľového alebo broskyňového kompótu, ale môže byť aj voda alebo 1/2 vody a 1/2 šťavy)

PLNKA: 160 g masla (Hera...), 2 vajcia, 140 g práškového cukru, vanilkový cukor, jahodové alebo malinové potravinárske farbivo, rum

na obaľovanie jemný kryštáľový cukor a na vymastenie formičky tuk + múka

POSTUP PŘÍPRAVY

Fotky zatiaľ nemám, ale budem ich robiť tento víkend, tak určite popridávam..

CESTO:
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva, vlažnú vodu a sneh z bielkov. Formičky si vymastíme a vysypeme múkou. Do polovice naplníme cestom a upečieme v mierne vyhriatej rúre (ako piškótu). Ja cesto robím z 2-násobnej dávky a plnku z 1 a pol násobnej dávky (lebo potom plnka zvýši). Z cesta sa kúsok môže odobrať a prifarbiť kakaom a dávať po kúštiku do stredu cesta vo formičkách - ako jadro - pred pečením.

PLNKA:
Nad parou šľahať celé vajcia s práškovým cukrom. Maslo vymiešame s vanilk. cukrom a spojíme s vychladnutou šľahanou hmotou.
Z každej polovice pred spájaním trošku odrežeme,aby boli zarovnané, lebo po upečení budú vypuklé. Potom každú polovicu potrieme pomocou pierka rumom. Plníme plnkou a spájame. Farbivo rozpustíme v troche vody a pierkom maľujeme. Obalíme v kryštáľovom cukre a ozdobíme zeleným lístočkom. Uložíme do papierových košíkov.

Toto je forma z naberačiek, ktorú mi zhotovil môj otec. Musí byť ale iba z hliníkových naberačiek. Pred prvým použitím je však najprv musíte vypáliť chvíľku v rúre naprázdno a potom používať.