Cesnakové slimáky z kysnutého cesta
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 1 kg hladkej múky 7 dl mlieka 1,5 dl oleja 2 kávové lyžičky soli 2 kávové lyžičky cukru 1 kocka droždia Plnka: 1 HERA 2 kávové lyžičky soli 2 žĺtka 10 strúčikov cesnaku (môže byť aj viac)
POSTUP PŘÍPRAVY
Cesto si pripravíme tak že dáme nakysnúť kvasnice do mlieka, do ktorého sme dali cukor. Múku, soľ, olej si nachystáme zatiaľ do misky v ktorej to budeme cesto pripravovať. Keď máme kvások nakysnutý, pridáme ho k ostatným ingredienciám a miesime rukou. Keď máme cesto premiesené(ani riedke ani husté) prikryjeme ho kuchynskou utierkou a dáme ho odležať nech nám pekne nakysne.
Plnku pripravíme tak, že heru, soľ, 2 žĺtka a 10 strúčikov cesnaku spolu mixérom rozmixujeme na hladkú hmotu.
Keď máme cesto nakysnuté, odoberieme 1/3 a na múkou vysypanej doske rozvaľkáme obĺžnik. Cesto je tak 3-5 mm hrubé. Potrieme ho 1/3 plnky a zavinieme do rolky. Postláčame okraje a krájame asi tak 1 cm slimáčiky. Poukladáme ich na plech nie moc tesne vedľa seba, posypeme ich GULÁŠOVÝM korením a pečieme na 180°C kým niesú zlatohnedé.