CokoTorta - najoblubenejsi dezert u nas doma, aj v sirokom okoli ,-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajcia, hnedy cukor, maslo 100g, cokolada na varenie 300g (kupujem v Lidl, s 52% kakaa), PDP, polohruba muka/celozrnna muka, slahacka 100ml

POSTUP PŘÍPRAVY

V kastrole si rozpusti maslo a pridaj 200g cokolady na varenie, rozmiesaj metlickou na jednotnu masu/kasu. Odstav zo sporaku. Do misy rozbi 4 vajicka, pridaj pol salky hnedeho cukru, vymiesaj do peny, pridaj 1KL PDP, miesaj, pridaj coko masu (kastrol odloz bokom, nevadi, ze je od cokolady), premiesaj, ako poslednu pridaj muku, 4-6PL podla velkosti vajec, cesto musi byt redsie, ale nie tekute.

Mensiu tortovu formu vytri maslom, posyp cukrom (cudne, co? ale chutne a kolac sa nepripecie ,-) ). Cesto vylej do formy. Pec vo vyhriatej rure na 180 stupnov cca pol hodinu, pripadne kontroluj spajlou/sparadlom. Kazda rura je ina ,-) Ked kolac prejde spajlovou kontrolou, vyber ho z rury. Nechaj chvilu vychladnut, odstat, zatial si priprav polevu.

Do kastrola z cokomasy vlej deci slahacky, v nej rozpusti 100g cokolady, miesaj metlickou, slahacka nesmie vriet, nechaj v nej cokoladu iba rozpustit.
Hotovy kolac potri polevou a nechaj zachladit, podavaj nakrajany ako tortu s ovocim, zmrzlinou, pudingom, alebo len taky ´holy´ ku kave. Este nikto nepovedal, ze mu nechuti ,-)


pozn. autora: do cesta som uz aj jablcka struhala, slivkovy lekvar pridavala, banan pucila... je to vdacne cesto a takymito obmenami urobis kolac ´zaujimavejsim´...
v pripade, ze budes robit kolac na plech, prepocitaj si mnozstvo podla potreby, na mensi plech staci spravit 1.5 davky
pod cokopolevu sa moze dat aj pikantny lekvar...
uz som muku alternovala aj struhanymi orechami a aj tak bol kolac velmi chutny - alternativa pre ´chudiace´ maminky ,-)

priprav si
v kastroliku rozpusti maslou s cokoladou, vytvor cokomasu
v mixeri vymiesaj vajcia, cukor a PDP
do vymiesanej zmesi v mixeri pridaj cokomasu
na zaver pridaj do mixera muku
cesto vylej do maslom vymastenej a cukrom vysypanej tortovej formy
daj piect na cca 30 minut na 180 stupov, kontroluj stav spajlou
upeceny kolac vyber z rury a zatial si pripav polevu
do kastrola z cokomasy vlej slahacku a nalam cokoladu, miesaj metlickou
vznikne hladka poleva
opatli nou cely kolac
a potom uz len serviruj podla fantazie a ver, ze si nedas len jeden kusok ,-)