Mätový sirup



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

plná hrsť mäty (do oboch dlaní), 1kg kr.cukru, 20g kys.citrónovej, 2 litre vody

POSTUP PŘÍPRAVY

K množstvu receptov na tento sirup pridávam ďalší na inšpiráciu..
Mätu dobre umyjeme a natrháme len lístky. 2 litre vody dáme prevariť a do vychladenej vody dáme očistené lístky mäty. Túto mätovú vodu uskladníme na 24-48hod na chladné miesto (u mňa chladnička). Potom mätovú vodu precedíme (napríklad cez plátno, gázu,...) tak, aby nám ostala len čistá mätová voda bez lístkov. Precedenú mätovú vodu dáme variť na mierny plameň a pridáme kys.citrónovú a cukor (ten môžeme nahradiť hnedým alebo časť nahradiť medom) a miešame. Sirup necháme prevrieť 3minúty a plníme vysterilizované fľaše. Fľaše uskladníme na chladné miesto. Ja som robila sirup z 1a pol dávky a vyšlo mi 3,4 litra sirupu.