Jednoduchy krehky jablcnik



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300g hladkej muky, 130g margarinu, 70 g praskoveho cukru, stipka soli, 1 zltok, 1 cele vajce, citronova kora, vanilinovy cukor, 2-3 lyzice smotany alebo vody, stvrt balicka prasku na pecenie, trocha mlieka na potretie kolacaPlnka: 750g jablk, 70-100g cukru, skorica

POSTUP PŘÍPRAVY

Kedze je cas jablk, pridavam dalsi jablkovy kolacik. v nasej rodine velmi oblubeny...

Do hladkej muky pridame preosiaty cukor s praskom do peciva, posekane maslo, stipku soli, zltok, vajce, postruhanu citronovu koru, vanilinovy cukor.
Pridame tolko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojene a hladke. Vymiesene cesto rozdelime na polovice a dame do chladu oddychnut.
Medzi tym si pripravime jablka. Ocistime a nastruhame ich... (na obrazku to mam dvojfarebene, lebo som miesala 2 druhy jalbk ;) )
Do postruhanych jablk dame cukor a skoricu a vymiesame. Cukru pridame podla toho ake kysle mame jablcka... Do plnky mozeme pridat hrozienka alebo posekane (pomlete) orechy...
Rozvalkame si polovicu cesta na velkost plechu a pomocou valceka ho prenesieme na plech. Cesto by malo byt zozvalkane asi na pol centimetra.
Na prvu polovicu cesta rozotrieme jalbkovu plnku... Na to dame rozvalkanu druhu cast cesta a okraje pritlacime. Vrch kolaca potrieme mliekom a dame piect.
Pecieme asi 25 minut vo vyhriatej rure. Upeceny posypeme vanilinovym cukrom alebo praskovym cukrom.
Trocha vychladnuty nakrajame a potom uz len dobru chut... ;)