Jednoduchy krehky jablcnik

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300g hladkej muky, 130g margarinu, 70 g praskoveho cukru, stipka soli, 1 zltok, 1 cele vajce, citronova kora, vanilinovy cukor, 2-3 lyzice smotany alebo vody, stvrt balicka prasku na pecenie, trocha mlieka na potretie kolacaPlnka: 750g jablk, 70-100g cukru, skorica
POSTUP PŘÍPRAVY
Kedze je cas jablk, pridavam dalsi jablkovy kolacik. v nasej rodine velmi oblubeny...
 |
Do hladkej muky pridame preosiaty cukor s praskom do peciva, posekane maslo, stipku soli, zltok, vajce, postruhanu citronovu koru, vanilinovy cukor. |
 |
Pridame tolko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojene a hladke. Vymiesene cesto rozdelime na polovice a dame do chladu oddychnut. |
 |
Medzi tym si pripravime jablka. Ocistime a nastruhame ich... (na obrazku to mam dvojfarebene, lebo som miesala 2 druhy jalbk ;) ) |
 |
Do postruhanych jablk dame cukor a skoricu a vymiesame. Cukru pridame podla toho ake kysle mame jablcka... Do plnky mozeme pridat hrozienka alebo posekane (pomlete) orechy... |
 |
Rozvalkame si polovicu cesta na velkost plechu a pomocou valceka ho prenesieme na plech. Cesto by malo byt zozvalkane asi na pol centimetra. |
 |
Na prvu polovicu cesta rozotrieme jalbkovu plnku... Na to dame rozvalkanu druhu cast cesta a okraje pritlacime. Vrch kolaca potrieme mliekom a dame piect. |
 |
Pecieme asi 25 minut vo vyhriatej rure. Upeceny posypeme vanilinovym cukrom alebo praskovym cukrom. |
 |
Trocha vychladnuty nakrajame a potom uz len dobru chut... ;) |