Petržlenová žemľová knedľa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 staršie žemle - 250 g polohrubej múky - 100 ml mlieka (alebo smotany na varenie) - 1/2 kocky droždia - 4 PL masla - 2 PL nasekanej petržlenovej vňate - 2 vajcia - soľ - alobal

POSTUP PŘÍPRAVY

Super domáca príloha, veľká mňamka, hodí sa najmä k omáčkovým mäskám, ako napríklad k môjmu bravčovému na divoko.

Suroviny
1. Mlieko trochu ohrejeme a rozmiešame s droždím. Necháme chvíľku odležať.
2. Žemle nakrájame na kocky a trochu opečieme na masle.
3. Do misy na cesto vsypeme múku, do stredu urobíme jamku, do nej vlejeme mlieko s droždím. To hnedé na múke sú omrvinky zo žemlí.
4. Pridáme vajíčka, vňať, soľ podľa chuti a dobre vypracujeme. Inak neviem, prečo sa tam robí tá jamka, ale robím to tak odjakživa.
5. Nakoniec pridáme žemle a ešte raz dobre premiešame. Hotové cesto zakryjeme a dáme vykysnúť do tepla asi na 30 minút.
6. Po 30 minútach si pripravíme alobal, ktorý potrieme olejom. Cesto vyformujeme do valca (knedle) a zabalíme do alobalu...
7. ... asi takto. Moja stará mama namiesto alobalu používala čistú kuchynskú utierku, ktorú potrela maslom. Ja som toto neskúšala, ale je pravda, že tie jej knedle boli lepšie ako moje.
8. Zabalenú knedľu vložíme do osolenej vriacej vody a varíme 30 minút. Knedľa zrejme bude plávať na hladine, takže po 15 minútach ju otočte. Potom hotovo, vyberiete, nakrájate a papáte, dobrú chuť!!!