Bryndzové halušky *bez zemiakov a vajíčka*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200 g hladkej, 300 g polohrubej múky, cca 6 dl vody. Na ochutenie: 2-3 kocky syrokrému (alebo 100 g tavený syr v črievku), 125 g bryndze, 1 kyslá smotana, slaninka, soľ. Ak chcete *tvarohové - tak len slaninku, soľ, 500 g hrudkovitého tvarohu*, s kyslou kapustou slaninku, soľ, surovú kyslú kapustu*
POSTUP PŘÍPRAVY
Sú oveľa jemnejšie a ľahšie stráviteľnejšie, než zemiakové, a na rozdiel od pravých, sú aj po ohriatí ako čerstvé. A o 20 minút papáme :-).
 |
Do misy nasypem múku, trošku odhrniem po bokoch a nalejem vodu |
 |
vypracujem si varechou cesto, aj ho trošku podhnetiem, ako keď sa robí kysnuté |
 |
vypracujem si vláčne cesto. Aby sa halušky nerozvarili, cesto netreba soliť. Skúsime hodiť jednu, ak sa nerozvarí, môžeme hádzať do vriacej osolenej vody a premiešavať, aby halušky nechytili na spodok hrnca. Stačí ich povariť približne 5 min. |
 |
ideme si opražiť slaninku dochrumkava. Keď sa trošku vypečie, nalejem trochu oleja a ešte nechám upražiť. |
 |
vyberiem si prvú várku, halušky veľmi z vody nesklepkávam a pridám bryndzu |
 |
syr v črievku - rozpúšťa sa lepšie než syrokrém, premiešať, posoliť |
 |
polejem troškou vypraženej masti /slaninku ešte nedávam/ |
 |
druhá várka halušiek, polejem kyslou smotanou. Slaninku si nechám na poliatie na tanier. |
 |
Hotovo |
 |
*Dobrú chuť* |