Zemiaková polievka na kyslo



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3-4 zemiaky,cca 1,5 l vody,soľ,2 bobkové listy,2 dcl vody,2 kopcovité lyžice hladkej múky,1-3 lyžice smotany na varenie(môže byť aj na šľahanie),1-1a1/2 lyžice octu

POSTUP PŘÍPRAVY

V obrázkovom postupe

Zemiaky očistíme,nakrájame na kocky,zalejeme vodou do cca 2 litrov a dáme variť.
Keď sa začnú variť,odoberieme prípadnú penu,pridáme lyžicu soli a dva bobkové listy(môže byť aj viac,ale potom sa mi to zdá silné,záleží na vašej chuti).
Keď sú zemiaky skoro uvarené (po 15-25 minútach,zálaží na typu zemiakov),spravíme si zátrepku z 2 dcl vody a dvoch kopcovitých lyžičiek hladkej múky.Riadne ju vymiešame do hladka.
Opatrne zátrepku vlejeme do polievky.Ako ju vlievate,treba ju miešať metličkou,aby sa vám nezrazila.Ak sa tak náhodou stane,sitkom,lyžičkou,alebo čímkoľvek povyberajte zrazené hrudky.Nechajte prejsť varom (stačí 2-3 minútky).
Pridajte trochu smotany,len toľko,aby to chytilo krásnu bielu farbu.Ak jej dáte priveľa,bude to veľmi cítiť a stratí chuť.Nechajte opäť prejsť varom.
Pridajte cca 1-1a1/2 lyžice octu.Opäť prevrieť.Medzitým si na panvičke osmahnite cesnak do ružova,ktorý ste na drobno nakrájali.Pozor,rýchlo zhorí,takže neodbiehať,ale miešať a keď je,rovno s ním do polievky.Stačí tak pol strúčika.Ja som naň tentoraz zabudla.Vy tak neurobte,cesnačik dodá fantastickú chuť.Ak treba pridajte soľ,alebo ocot.S tým však opatrne a radšej po trošičkách,
Nech sa páči.Je úžasná.