Sviečkova na smotane

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

bravčové karé vcelku (asi cca 20cm dlhé)-neviem váhu slaninku cibuľa olej bobkový list nove korenie soľ zelenina pod sviečkovú (tak sa to volá, je mrazená v sáčku) smotana na varenie cukor kryštálový ocot

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Ako prvé si pripravíme mäso vcelku. Nožom urobíme do mäska pár zárezov z každej strany (nie diery, ale zárezy) a potom do každého zárezu napcháme slaninku (slaninku normálne nakrájať na kocočky)
2. Do hrnca si dáme troška oleja a mäso na ňom opečieme, aby sa chytilo, aby zvnútra bolo šťavnaté. Otáčame na každú stránku.
3. Keď uvidíme, že je hotové, vyberieme ho von. Do druhého hrnca dáme olej, pokrájanú slaninku, nie veľa, tak ako na halušky, opražíme a keď bude do polovice hotová, pridáme cibuľu na kocky. Osmažíme. Keď to bude hotové, do toho vložíme to naše mäsko, a zalejeme vodou tak, aby mäsko bolo prikryté. Necháme variť cca asi hodinu. Osolíme, dáme dva bobkové listy, dve guličky nového korenia. Po pol hodine varenia mäska vo vode, pridáme celý sáčok zeleniny pod sviečkovú a varíme ešte aspoň 40 minút.
4. Po hodine, skúsime, či je mäsko mäkké. Ak áno, vyberieme ho von z hrnca a ponorným mixérom pomixujeme tú vodičku so zeleninou. Vznikne krásna oranžová omáčka.
5. V malom hrnci si pripravíme karamel. Dáme asi 4 lyžičky cukru a miešame, kým sa cukor nerozpustí a nezhnedne. Ak už bude tekutý, vlejem doňho pohár vody. Pozor bude to troška prskať. Pomaličky miešame, až kým sa voda s tvrdým cukrom nespoja.
6. Potom vlejeme časť karamelu do omáčky. Časť preto, lebo postupne musíme dochucovať.
7. Premiešame, vlejeme smotanu na varenie. Necháme prevrieť, ak bude veľmi riedka, v zaváracom pohári si zmiešame deci mlieka s lyžicou a pol hladkej múky, poriadne rozmiešame a vylejeme. Necháme opäť prevrieť. Osolíme. Ochutnáme, či treba ešte karamel, soľ. Po vypnutí dáme asi pol lyžičky octu.
8. HOTOVO