
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
• 250 g hrubej múky • 500 g polohrubej múky • 35 g kvasníc • 1 l mlieka • štipka soli • 1 PL kryštálového cukru • 1 vanilkový cukor • citrónová kôra • 1 vajce • 1 kompót podľa chuti • 1 kyslá smotana • cukor podľa potreby
POSTUP PŘÍPRAVY
Z droždia, trochy mlieka a kávovej lyžičky cukru pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Medzitým múky preosejeme a zmiešame so zvyšným cukrom, vanilkou, nastrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli. Bielok oddelíme od žĺtka a vyšľaháme z neho sneh.
Do múčnej zmesi pridáme kvások, žĺtok a mlieko a vareškou vymiesime riedke cesto. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielka. Cesto prikryjeme a necháme asi 45 minút až hodinu kysnúť.
Panvicu na lievance potrieme olejom, rozpálime a pečieme lievance. Po každom lievanci panvicu potrieme olejom, aby sa neprilepili.
Upečené lievance servírujeme na tanier a prelejeme smotanou rozmiešanou s cukrom a ozdobíme kompótom. Sú vynikajúce.
Dobrú chuť.