Recept na tirolskú polievku

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

20 g masla 2 mrkvy nakrájané na tenké paličky 2 nožičky stonkového zeleru nakrájané na malé kúsky 100 g jačmenných krúp 200-300 g údeného mäsa vcelku, my máme radi údené morčacie mäso, môže byť aj moravské 3 bobkové listy

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept som odkukala z programu „S Italem v kuchyni“, ktorý dávajú na Prime. Trochu som si ho upravila podľa chutí mojich milých domácich a tak sa polievočka stala u nás jednou z najobľúbenejších. Hoci do nej dávam údené mäso, myslím si, že raz za čas to nie je problém. Pokiaľ to „raz za čas“ nie je raz za týždeň.

Tu je recept:

20 g masla
2 mrkvy nakrájané na tenké paličky
2 nožičky stonkového zeleru nakrájané na malé kúsky

V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom mrkvu so zelerom. Zalejeme cca 1,5 litrom vody, pridáme:

100 g jačmenných krúp
200-300 g údeného mäsa vcelku, my máme radi údené morčacie mäso, môže byť aj moravské
3 bobkové listy

Varíme 1 ¼ hodiny. Soľ pridávame s mierou, lebo mäso je dosť slané.

Po uplynutej dobe mäso vyberieme, nakrájame na malé kocôčky (0,5×0,5 cm) a vložíme naspäť do polievky. Ešte pridáme 2-3 zemiaky pokrájané na malé kúsky a varíme ďalších 15 minút.

Ozdobíme pažítkou a môžeme podávať.

Polievka je chutná, sýta a keďže krúpky obsahujú rozpustnú vlákninu, tak ani údené mäso tak nezaťaží naše trávenie. No a cholesterol z neho nemá šancu nám ublížiť.

Tak polievočku vyskúšajte. Želám dobrú chuť!

****

Súvisiace články:

Polievky u nás znovu objavené… (7.8)
Výborná zapečená pohánka (7.7)
O fazuli (7.2)
Strukoviny naše každodenné, či nie? (6.3)
Môj osvedčený recept na domáci chlieb (5.1)