
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 šálka pohánky (krúpy alebo lámanka, svetlozelená alebo svetlohnedá, nie tmavohnedá, tá je na klíčenie) 2 šálky vody, štipka morskej soli 5 veľkých zemiakov, môže byť nahrubo, ide to rýchlejšie, 2 mrkvy, tiež nahrubo Ku zemiakom a mrkve pridáme uvarenú pohánku, opraženú cibuľu a 3 vajcia.
POSTUP PŘÍPRAVY
Tu je môj recept na zapečenú pohánku na spôsob harule:
1 šálka pohánky (krúpy alebo lámanka, svetlozelená alebo svetlohnedá, nie tmavohnedá, tá je na klíčenie)
2 šálky vody, štipka morskej soli
Vodu dáme zovrieť, vsypeme pohánku, varíme na najslabšom plameni cca 10 minút, pokiaľ pohánka vodu nevsiakne. Necháme pod pokrievkou vychladnúť.
Na troche oleja opražíme 1 cibuľu s trochou rasce do svetlohneda. Tiež necháme vychladnúť.
pohánková haruľa
Suroviny pred zamiešaním
Do misy postrúhame:
5 veľkých zemiakov, môže byť nahrubo, ide to rýchlejšie,
2 mrkvy, tiež nahrubo
Ku zemiakom a mrkve pridáme uvarenú pohánku, opraženú cibuľu a 3 vajcia.
Dochutíme podľa seba, soľou, korením, majoránkou. Dobre premiešame. Môžeme pridať trochu mlieka, aby vzniklo také tekuté akoby cestíčko.
Plech vymažeme olejom, ja vyložím papierom na pečenie, a cestíčko vylejeme. Dáme piecť do rúry pri teplote 170 °C na 45 minút. Pred koncom môžeme ešte posypať strúhaným syrom a spolu zapiecť, ale nemusí to byť.
Celý recept aj s fotografiami nájdete na mojej stránke:
http://dobreazdravo.sk/vyborna-zapecena-pohanka/