Beef bourguignon (Hovädzie burgundské)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

0,5l červeného vína, hovädzie mäso (ale pokojne môže byť aj bravčové), 1 veľká cibuľa, bobkový list, tymián, slanina, mrkva (1-2), zeler (kto má ako rád, ja som dala asi tak 1/4), šampiňóny, koňak (2 cl), hladká múka, vývar, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Mäso si nakrájame na väčšie kocky a dáme do misky, kde pridáme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu, mrkvu (na kolieska), zeler, tymián, bobkové listy, olej (2-3 lyžice) a všetko to zalejeme vínom a trochou koňaku. Ja to robievam tak, že nalejem vína toľko, aby všetka zmes bola zakrytá a nechám marinovať. Ak je možné tak zvyčajne cez noc necháme v chladničke.
2. Na druhý deň vyberieme mäso z marinády a dáme osušiť na papierové utierky. Marinádu so zeleninou si samozrejme odložíme. Podusíme si pokrájanú slaninu, a na nej z prudka opražíme osušené mäso. Keď je zatiahnuté poprášime trochou múky a premiešame, potom už nebude treba zahusťovať lebo ešte aj samotná zelenina to zahustí. Ďalej pridáme marinádovú zmes. Ak treba podlejeme vývarom (prípadne podľa potreby podlievame počas dusenia) a nechám dusiť na malom ohni. Pri bravčovom mäse mi to trvalo tak cca. 90min. kým bolo všetko mäkké, pri hovädzom to určite bude trvať dlhšie. Tesne pred koncom ešte pridáme na masle trochu podusené šampiňóny, a necháme spolu ešte chvíľu dusiť.
3. Podávať sa to môže napr. so zemiakovou kašou alebo len s bagetou ,). Dobrú chuť.

Je veľa verzií tohto receptu ale ja som tento už viackrát robila a vždy chutil, a veľká výhoda je, že všetko sa dá do jedného hrnca a pomaly sa to samé dusí ,)