** Karfiolová polievka so syrokrémovými haluškami **



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 menšej hlávky karfiolu, 1 väčší zemiak, olej, cibuľa, 2 zeleninové bujóny, soľ, korenie, mletá paprika, vegeta, 1 - 2 ČL octu, pažítka. Na halušky: 1 vajce, syrokrém v črievku, štipka soli, hladká múka, krupica, pažítka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na oleji opražíme pokrájanú cibuľku, pridáme rozobraté a umyté hlávky karfiolu, na kocky nakrájaný zemiak, chvíľku popražíme, posypeme paprikou a zalejeme vodou (ja dávam horúcu z kanvice - šetrím čas). Do vody hodíme 2 zeleninové bujóny. Necháme pomaly vrieť.
Medzitým si spravíme cesto na halušky: rozbijeme si 1 vajce, vytlačíme syrokrém, trošku osolíme, pridáme posekanú pažítku a postupne pridávame múku a krupicu, aby nám z toho vzniklo také akurátne haluškové cesto (ak sa vám zdá príliš husté, môžete priliať trošku vody alebo mlieka). Cesto si vykydneme na lopárik a malou lyžičkou odštikujeme z cesta malé halušky, ktoré zavárame do vriacej polievky. Robíme to týmto postupom: šup, šup, namočím lyžičku, šup, šup, namočím lyžičku, šup, šup, namočím lyžičku... :-)
Polievku s haluškami necháme povrieť, dochutíme soľou, korením, vegetou, odstavíme, prisypeme posekanú pažítku a 1 - 2 ČL octu (ten tomu dodá šmrnc). Môžeme jesť!