Ostrokysla polievka po slovensky (z u nas dostupnych surovin)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ocot (obycajny kvasny), sojova omacka, bujon (slepaci, hovadzi... aky chces), chilli pastu/prasok/´zive´ (ja som pouzila erospista pastu v skle), 2 vacsie mrkvy, huby shitake (namocene vopred vo vode), neudeny tofu syr, 2 kuracie prsia/cele nohy, cinsky salat (dostat v skle, obsahuje primarne sojove klicky, bambusove vyhonky, pomenej kapie, mrkvy a male kukuricky), kapiu (zivu alebo nakladanu), 2 vajcia, solamyl

POSTUP PŘÍPRAVY

Daj si do hrnca zovriet vyvar/vodu (tak 2.5litra), v pripade vody po zovreti pridaj bujon, zatial si vsetky tuhe ingrediencie okrem vajec nakrajaj nadrobucko (to je asi najdlhsia cast pripravy/varenia). Ked zovrie vyvar/voda s bujonom, pridaj do nej 8PL lyzic sojovej omacky, 6PL octu a chilli (ja som dala 2KL erospista pasty) - ochutnaj vyvar, dochut podla vlastnej preferencie, niekto chce viac pikantnu, niekto viac kyslu. Dolezite je, aby si tento vyvar mala ochuteny podla seba co najlepsie.

Ked si spokojna s chutou vyvaru, nechaj ho varit a pridaj vsetky nadrobno posekane ingrediencie. Nechaj varit cca 10 minut. Ochutnaj masko, ak je uvarene, mozes si v malej miske v deci studenej vody zarobit 5PL solamylu, ja miesam metlickou. Pridaj za staleho miesania do vriacej polievky, pozor, rychlo zhustne, preto miesaj. Solamyl pridavaj v pripade, ze sa ti nezda polievka dost husta.

Ochutnavaj priebezne, ked si spokojna s chutou aj hustotou polievky, pridaj na zaver vajcia. Rozslahaj ich v malej miske a vlievaj pomaly do stale bublajucej polievky, (nemiesaj! aby ti z vajca nevznikla hmla ,-) ), nechaj chvilku bublat, nech sa vajce uvari a miesaj az tak po minutke ako ich tam vlejes!

Na zaver podavaj polievku s nasekanou pazitkou, mladou cibulkou a skus bez paliciek ,-)

Moji priatelia tuto polievku miluju a vzdy ju musim robit vo velkych mnozstvach, chodia si po nu v obedarinkmi :-D

priprav si
daj zovriet vodu/vyvar, pridaj ingrediencie chilli, ocot, sojovku, bujon (ak treba)
nadrobno nakrajaj vsetky tuhe suroviny s vynimkou vajec ,-)
do vriaceho ochuteneho vyvaru pridaj nadrobno nasekane suroviny, nechaj varit aspon 10 minut
po cca 10 minutach varu pridaj solamyl
uplne na zaver pridaj rozslahane vajicka, nechaj odstat cca minutu, az potom miesaj
na zaver prajem dobru chut!