Jednoduché lasagne s mletým masom bez predvárania.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Omáčka: 500 g mletého bravčového (hovädzieho)mäsa, 1 väčšia cibuľa, 1 paradajkový pretlak cca 150g,( začala som pridávať uvarenú rozmixovanú koreňovú zeleninu - mrkva, zeler, petržlen- vrelo odporúčam!) 2 strúčiky cesnaku, oregano, čierne korenie, soľ, rasca. Bešamelová omáčka: kúsoček masla, 2 PL hladkej múky, 2 dc mlieka, 1 kyslá smotana 200 g, ( v pohode stačí len tá smotana, a na chuti neubere) 5-6 plátov lasagni ( kupujem to velke balenie v tescu), syr na postrúhanie

POSTUP PŘÍPRAVY

1. cibuľku nadrobno nakrájame, podusíme na troche oleja, ( naozaj čo najmenej, lebo potom su mastne), popražíme mäsko, ochutime rascou, čiernym korenim, solou, oreganom, nechame asi 10 min dusiť s trochou vody, pridame pretlak, a dolejeme vodou (aj 2 dcl), omačky treba viacej, takze netreba šetriť, voda potom nasiakne do lasagni, necháme prevreť. Po odstavení pretlačíme cesnak, premiešame. Necháme bokom. Omáčka by mala mať výraznejšiu chuť.

2. Zapneme rúru na 200 stupnov, nech už máme pripravenú.

3. Urobíme bešamel. Rozpustíme trošku masla, ja dávam tak 1,5 cm pasik z klasickeho osminkového masla, poprášime múkou, popražíme cca 2 minutky, zalejeme mliekom, a metličkou miešame až do varu, omáčka nám pekne zhustne. Odstavíme a následne pridáme kyslú smotanu. Metličkou rozmiešame nahladko.

4. Bešamel opatrne nalejeme do prvej masovej omáčky a dokladne zamiešame. Tento krok sa robi už bez varenia.

5. Prichystáme si obdĺžnikovú zapekaciu formu. Ja mam taku, že sa mi do nej zmesti akurat 1 velky plát lasagne. Pláty nepredváram!!!
- nalejeme vareškou prvú dávku omáčky, priložíme lasagnou, a postup opakujeme, vzdy nalejeme dost omacky, a prekladáme lasagnami. Končíme omáčkou.
- na poslednu davku nastrúhame lubovoľný syr, dobrý je údený aj neúdený. Na aký máte chuť.
- ak máte radsej syrovejsie, môžte syr nastrúhať aj na každý plát osobitne. Ja dávam len hore.

6. takto pripravené lasagne pečieme na 200 stupnov cca 40 minút.

My ich takto milujeme, je to velmi jednoduché a naozaj chutné.