HUMMUS - dokonala pochutka s nedokonalym nazvom.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 gramov sušeného cícera 2 strúčiky cesnaku (rozdrveného v mažiariku alebo tlačidle) 5 lyžíc panenského olivového oleja 1 lyžica Tahini (sezamová pasta, dostanete ju v bio-predajni) šťava z jedného citróna soľ, biele korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:

1. Cícer vysypeme na veľkú tácňu a preberieme od kamienkov.



2. Preperieme ho vodou niekoľkokrát, až kým nevyplachujeme čistú vodu. Namočíme na noc do čistej vody (dvojnásobné množstvo vody ako je cícera), do ktorej sme dali lyžičku sódy bikarbóny. Ráno cíceru vymeníme vodu a znova namočíme na pár hodín. Dokopy by mal byť vo vode 10 – 15 hodín. Na konci by mali byť vaše malé cíceríky krásne napučané, pretože absorbovali všetku vodu. Ich objem by sa mal zdvojnásobiť.



3. Dobre ich umyjeme a dáme do veľkého hrnca. Prikryjeme vodou, dáme štipku sódy bikarbóny a bobkový list. Nesolíme! Uvedieme do varu a prudko varíme 10 minút. Potom plameň stiahneme a mierne varíme ešte asi hodinu až kým cícer nie je mäkký a nepoddá sa pod prstami. Počas toho zbierame z povrchu penu a jedenkrát aj vymeníme vodu. V závere tohto článku sa dozviete, prečo je zbieranie peny KĽÚČOVÉ a je vo vašom vlastnom záujme nepodceniť túto aktivitu. Potom scedíme.



4. Cícer dáme do mixéra (alebo použijeme ponorný) a dobre pomelieme. Necháme trošku schladiť.



5. Teraz už len pridáme tahini a zvyšné ingrediencie a aby bola masa hladká a hodvábna, pridávame po lyžiciach (podľa potreby a pocitu) ľadovú vodu. Hummus musí byť krásne hladký, nie veľmi riedky ani veľmi hustý.



Nadúvania sa nemusíte obávať v prípade, že budete poctivo zbierať a vyhadzovať penu počas varenia. Práve do nej by sa mali vyvariť všetky „nadúvacie“ látky – pritom ale všetko to zdravé, čo v humuse chceme mať (železo, vitamín C a iné hodnotné veci) tam ostane.



Hotovú nátierku podávame rozotrenú „na plytko“ po tanieriku, prizdobenú petržlenovou vňaťou a pokvapkanú olivovým olejom. Hummus samozrejme môžete urobiť aj z konzervovanej základnej strukoviny – vtedy potrebujete k hore uvedenému receptu 400 gramov sterilizovaného cícera. Odpadne vám všetka námaha s celonočným namáčaním a varením.



Súčasne vám však „odpadne“ aj strašne veľa vitamínov a cenných živín. Ale nebudem klamať, keď sa neplánovane ohlási návšteva a nie je čas na celonočné namáčanie, tak samozrejme robím svoje milované jedlo zo zakonzervovaného cícera. Človek musí niekedy robiť aj kompromisy...


MOJA POZN. Tento recept som skopirovala pre inšpiraciu, ja si tie pmery menim, podla chuti, davam menej citronovej stavy, viac tahini aj viac cesnaku, ako mi pride, stale moze byt o odtienok ina:)