Roštenka s chrenovou korkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 rezne roštenky (á cca 180 g).,

Na kôrku: 4 žemle., ½ l hovädzieho vývaru., 100 g chrenu., 1 vajce., soľ., korenie., majoránku., múku., olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Žemle nakrájame na kocky s hranou cm. Uvaríme vývar, pridáme nakrájané žemle a povaríme na slabom plameni cca ¼ hodiny. Očistíme a nastrúhame chren. Žemľovú hmotu metličkou dôkladne premiešame, dáme dolu z ohňa a prichutíme soľou a korením. Primiešame chren a 3 PL nasekanej majoránky. Hmotu necháme trošku ochladnúť, a potom primiešame vajce. Rúru na pečenie predhrejeme v režime grilovanie. Roštenku jemne naklepeme a na okrajoch narežeme, osolíme okoreníme a obalíme múkou. Vo veľkej panvici rozpálime trošku oleja a na stredne rozpálenom oleji roštenku z obidvoch strán opečieme. Z panvice mäso vyberieme a šťavu môžeme použiť na prípravu petržlenovej omáčky. Roštenku poukladáme na plech, Natrieme žemľovou hmotou a v predhriatej rúre zapečieme do zlatožlta. Roštenku polejeme šťavou. Ako prílohy sú vhodné zemiaky a koreňová zelenina.

Petržlenová omáčka : Šťavu z pečenia zriedime s 3/8 l vývaru a necháme cca minútu povariť. Primiešame pohár sladkej smotany, povaríme do krémova, dochutíme soľou, korením a troškou citrónovej šťavy a pridáme 4 PL pokrájanej petržlenovej vňate.

Hovädzie mäso je mimoriadne chutné a obsahuje málo cholesterínu.

Tip na nápoje: V zásade dobrým sprievodcom k roštenkám pripraveným na rôzne spôsoby sú vyzreté, zemito – rustikálne červené vína