TVAROHOVÝ KOLÁČ S LESNÝM OVOCÍM
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: **500 g polohr. múka **200 g prášk. cukor **1 PDP **250 g Palmarin **2 celé vajcia **štipka soli ..... TVAROHOVÁ PLNKA: **750 g hrudkového tvarohu (nie odtučnený) **1/2 l mlieka **2x Zlatý klas **100 g prášk. cukor ** 3 vajcia **kôra a šťava z 1 citróna ..... OKREM TOHO: 1 balenie mrazeného lesného ovocia z LIDLa
POSTUP PŘÍPRAVY
CESTO: Suroviny rýchlo studenými rukami zamieste na hladké cesto. Rozdeľte - 2/3 zabalené vo fólii odložte tak na 2 hoďky do chladničky odpočinúť. 1/3 tiež zabalenú šupnite do mrazničky (bude sa strúhať, pôjde to ľahšie)
Mrazené OVOCIE nechajte trochu povolit, ale nie úplne rozmraziť. Za tie dve hodiny, čo bude cesto v chladničke, bude tak akurát.
TVAROHOVÁ PLNKA: Zo Zlatých klasov a mlieka uvarte puding, nechajte vychladnúť, bude veľmi hustý. V čase, keď už je cesto odležané, do misy rozdrobte tvaroh, pridajte vanilkový a práškový cukor (ochutnávajte a cukor si regulujte podľa toho, či máte radi sladšie alebo menej, ale majte pritom na mysli, že ovocie bude kyslejšej povahy a uz sa necukrí), 3 žĺtka, kôru a šťavu z citróna. Do tvarohovej zmesi pridajte vychladnutý puding a dobre vymiešajte. Ak by sa vám zmes zdala prihustá, pokojne prilejte tak 1 dcl mlieka. Hustota hodne závisi od toho, aký mokrý je tvaroh.
STAVBA KOLÁČIKA: Plech vyložete papierom na pečenie. Odležané cesto z chladničky vyvaľkajte na veľkosť plechu a preneste. Vyšľahajte sneh z troch bielkov, jemne vmiešajte do tvarohovej zmesi a celú rozvrstvite na cesto. Na tvaroh rozložte ovocie, necukrite. Vyberte mrazničkové cesto a priamo na koláč ho nastrúhajte strúhadlom s veľkými slzičkami tak, aby rovnomerne pokrylo plochu.
A teraz šup do pece na 1 hodinu pri 180° bez ventilátora.
Nechajte vychladnúť a potom už len potešenie z mlsania... :))
A ešte malá finta, ktorú som odkukala niekde na nete a fantasticky funguje: veľký problém býva, aspoň ja mám, preniesť takéto krehké cestá na plech. Zvyčajne sa potrhá a potom ho treba docapkávať a flekovať na plechu ako sa dá. Finta spočíva v tom, že cesto nevaľkám na podložke, ale na plech ho nastrúham, prikryjem fóliou (napríklad aj rozrezaným mikroténovým sáčkom) a malým valčekom (dá sa kúpiť) mám cesto asi tak za 2 minúty krásne vyvaľkané rovno na plechu :))