
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
10 veľkých kvetov bazy čiernej, 10 + 90 dkg kryštálového cukru, 2 veľké citróny, 10dkg kyseliny citrónovej, 10l vody
POSTUP PŘÍPRAVY
Nastal čas kvitnutia bazy, a ja by som sa s Vami chcela podeliť o bazový nápoj, ktorý som sa naučila od svokry. Môj manžel ho pije skoro stále = až do odkvitnutia posledných kvetov bazy :)
10 dkg kryštálového cukru si upálime na karamel. Prilejeme vodu, nie všetku cca 2 l = treba dávať obrovský pozor pretože ihneď ako prilejete vodu sa začne vyparovať horúca para, aby ste sa nepopálili !!!!!
Necháme na sporáku roztopiť karamel na dne hrnca, potom odstavíme a prilejeme zvyšok vody (keď ste dali 2l tak ešte 8l ).
Citróny umyjeme a ošúpeme. Odkrojíme z jednej strany koliesko a citrón vyžmýkame nápoja. Potom pokrájame na kolieska a vložíme do hrnca k nápoju. Pridáme kyselinu citrónovú a zvyšný cukor. Bazu opláchneme v miske s vodou a tiež vložíme do hrnca.
Takto pripravený nápoj necháme do druhého dňa v hrnci v chladničke, je veľmi chutný a osviežujúci. Najlepšie chutí vychladený.
TYP:
komu sa bude zdať príliš sladký, nič sa nestane keď si cukor upravíte podľa seba :)
![]() |
voda zafarbená rozpusteným karamelom |
![]() |
olúpané citróny |
![]() |
pripravená baza |
![]() |
citróny vo vode |
![]() |
hotový nápoj :) a už len šup do chladničky |