Tvarohový koláč s jahodami -ľahký ako perinka:o)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na cesto: 250g hladkej múky, 200g masla, 100g cukru-krupica, 1 žĺtok, kôra z 1/2 citróna*** na plnku: 250g odtučneného tvarohu, 1ks pochúťkovej smotany (200-250ml), cukor podľa potreby, 1bal. Zlatý klas alebo obyčajný vanilkový puding, kôra z druhej polovice citróna, 4 bielka, 3 žĺtky*** jahody a číre želé v prášku

POSTUP PŘÍPRAVY

v postupe:

bielka si oddelíme od žltkov...
... a so štipkou soli ich vyšľaháme na sneh...
... v inej miske si pripravíme múku, cukor, žltok a postrúhané zmäknuté maslo a citr. kôru a rukou vymiesime cesto... ak by sa príliš trhalo, tak ho skúste dať na pár sekúnd do mikrovlnky nahriať, malo by sa poddať a malo by sa s ním pracovať lepšie...
...takto vypracované cesto dávam na 15 minút do chladničky a zatiaľ si pripravím plnku...
...tvaroh, smotanu, žltky a puding a kôru dokladne vymiešame do hladka...
...takto ... a tu som vlastne zabudla na kôru, tak dodatočne ju idem primiešať...
... vytiahnuté cesto z chladničky rozdelíme na dve polovice .... jednu polovicu rukami porozláčam po okrajoch a druhú po dne tortovej formy, ktorú som si nevymazala a to bola CHYBA... takže určite odporúčam najprv vymazať a vysypať múkou a až potom roztláčať... samej sa mi toto cesto zle vaľká valčekom, preto ho radšej dávam do formy rukami...
... dno pekne popicháme vidličkou, aby nám príliš pri pečení nenarástlo... a koláč dáme do rúry vyhriatej na 190st.C asi na 10minút, možno aj menej, musí dostať len nádych ružovej ....
... zakiaľ sa cesto pečie, tak si plnku zľahka zmiešame s bielkami....
...takto vyzerá poloupečený korpus, do ktorého nalejeme plnku...
:o) aj s plnkou...
... a dáme piecť do rúry na cca hodinku pri tej istej teplote... Ja som teplotu troška znížila, piekla som na cca 175-180st.C a po polhodine som koláč prikryla alobalom a dopiekla tak, lebo už mi začal hnednúť vrch ako vidíte na obrázku...
... no a tu už je dopečený celkom, teda po cca hodinke...
... tu už je ozdobený jahodami , keďže sme mali len zavárané, tak som použila tie, s čerstvými by vynikol určite lepšie a hlavne keby ich tam bolo viac... ale kľudne môžete použiť iné ovocie, prípadne poprášiť koláč samotný len práškovým cukrom a jesť ho tak....
...no a tu už je koláč aj obliaty čírym želé , tkoré som pripravila podľa návodu... na túto formu , má asi 26 cm priemer mi stačilo pol sáčku želé....
...dobrú chuť...