Šúlky s bryndzou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 kg hladkej múky, 1 vajce, 2 dcl vody, soľ, 1 cibuľa, 15 dkg bryndze, asi 7 zemiakov, údená slanina
POSTUP PŘÍPRAVY
Do hrnca s vodou (4 litre) pridáme na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Pokiaľ sa zemiaky varia, pridáme šúľky, ktoré si medzi tým pripravíme nasledovne: do 1/2 kg hladkej múky pridáme 1 celé vajce, soľ podľa chuti, asi 2 dcl vody a všetko spolu vymiesime na redšie cesto. Na dobre pomúčenú tablicu dlaňami vytvarujeme cesto o hrúbke 3 cm a šírke 3-4 cm. Cesto narežeme na menšie kúsky, ktoré potom šúľame na dĺžku 10 cm. Do vriacej vody ku zemiakom ich postupne necháme aspoň 10 min. variť. Potom ich varechou vyberieme na misu. Zmiešame s bryndzou alebo kyslou kapustou . Posolíme,posypeme vyškvarenou slaninkou spolu s cibuľkou