Marlenka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100 g masla, 2 PL medu, 250 g cukru, 1 KL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky, 200 - 500 g masla, 1 Salko, 50 g na sucho opražených a na hrubo posekaných vlašských orechov, káva a koňak (nemusí byť).

POSTUP PŘÍPRAVY

Do hrnca dáme maslo, med, cukor a dôkladne vyšľaháme. Pridáme ocot, do ktorého vopred zamiešame sódu, vajcia a na miernom ohni miešame, až kým sa na povrchu neobjaví pena a zmes nezačne hnednúť. Potom pridáme preosiatu hladkú múku, vypracujeme cesto, prikryjeme a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste. Odporúčam čím skôr vmiešať celé množstvo múky, lebo keď pridávate postupne, tak sa ťažšie spojí. Odpočinuté cesto rozdelíme na 8 - 12 guliek. Každú z nich vyvaľkáme na tenkú placku a dáme piecť, ale pozor, čím viac guliek máme, tým ťažšie sa vyvaľkajú... ideálne je max 10 ks, ale ak zvládnete 12, tak to je super! :) Každý plát pečieme také 2-3 minútky.
Salko najmenej 3 hodiny mierne varíme úplne ponorené vo vode (ja zvyknem deň vopred)... skúšala som aj karamelové salko, ale nie je tak dobré, ako keď to klasické uvaríte! Vychladnuté ho rozmixujeme s maslom, prípadne pridáme oriešky... množstvo masla je vyslovene na Vás, prvý-krát som dala 250 g masla, ale marlenka bola dosť sladká, takže odporúčam podľa chuti domiešavať maslo.
Ja každú placku natieram kávou zmiešanou s nejakým likérom, aby bola mäkučká a potom krémom... kladieme na seba. Poslednú placku nastrúhame na krém - na povrch torty a na boky.
Tortu odložíme na chladné miesto (nie do chladničky) na 7 až 8 hodín. Nakoniec ju pokrájame a podávame.