
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Receptík som si opísala od "annaboros" a fakt stojí za vyskúšanie...je kráne farebný a má ľahučkú chuť... 4 Galaretky /Galaretka je puding bez varenia, ktorý predávajú v LIdli, má ovocnú príchuť - jahoda pomaranč, citrón, egreš.../ môžu byť rôzne príchute - koláčik bude farebnejší alebo si každý skombinuje ako chce... Korpus: 6 vajec, 300g práškového cukru, 300g polohrubej múky, 1 dcl vody, 1 dcl oleja, 1/2 bal. kypriaceho prášku.... Džem podľa chuti... Plnka: 0,5 litra mlieka, 3 kyslé smotany, 1 balíček želatíny, 3 vanilkové cukre, 300-400g práškového cukru /ja som dala len 300g a stačilo, ale v originál recepte je 400g/
POSTUP PŘÍPRAVY
Deň vopred si pripravíme 3! Galaretky - do každej misky vysypeme jednu príchuť, zalejeme 300ml !!! vriacej vody /pozor, v návode píšu 500 ml, ale stačí 300!/, necháme vychladnúť a dáme do druhého dňa do chladničky. Potom stuhnuté Galaretky vyklopíme a nadrobno nakrájame...
Piškóta: Žĺtky vmiešame s cukrom, vodou, olejom a nakoniec zľahka vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Hlbší plech vystelieme papierom na pečenie a vylejeme cesto. Upečieme na 180 stupňov dozlata. Necháme vychladnúť, natrieme trochu džemom, zalejeme plnkou, ktorú necháme stuhnúť...Nakoniec zalejeme polevou.
Plnka: V troche mlieka necháme napučať želatínu, zvyšok mlieka spolu s vanilkovým cukrom zahrejeme a do teplého /nie vriaceho/ vlejeme napučanú želatínu.Do vlažného mlieka vmiešame kyslé smotany, práškový cukor a Galaretky.
Poleva: jednu Galaretku vsypeme do misky, zalejeme 500ml vriacej vody, rozmiešame a po vychladnutí /stačí keď je vlažná/ opatrne nalejeme na koláč/. Necháme stuhnúť /najlepšie do druhého dňa/.
![]() |
Takto vyzerajú nakrájané Galaretky... |
![]() |
A takto vyzerajú "Galaretky" v obale. Teraz sa to volá "Želé v prášku", po starom "Galaretka"...dnes mali len citrónovú a egrešovú príchuť, inokedy býva aj pomarančová a jahodová...a cena je 0,33 € za kus :-) |