
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Tento koláčik som si načisto vymyslela, resp. poskladala z rôznych inšpirácií na webe. Zatiaľ všetci, čo ochutnali, hovorili o ňom samé pekné veci :)) Ten na foto je vo verzii z väčšieho pekáča, s jahôdkami pod želatínovou polevou. ............. Potrebujete: Na piškótové CESTO: ***6 vajec, ***6 PL krupicového cukru, ***6 PL polohrubej múky, ***1/2 bal. PDP ............ Na KRÉM: ***1 liter bieleho smotanového jogurtu, ***250 ml 33% smotany na šľahanie, ***2 bal. vanilkového cukru, ***2-3 PL prášk. cukru (podľa chuti), ***1 bal. stužovača šľahačky, ***12 plátkov želatíny, ***1 bal. mrazených malín ............ Na DOKONČENIE: ***rum alebo ovocná šťava, ***pikantný džem, ***1 bal. mrazených čučoriedok, ***1 bal. tortového želé Dr.Oetker (červené), ***250 ml džúsu z červeného ovocia
POSTUP PŘÍPRAVY
CESTO: Oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky vyšľahajte s cukrom na pevný sneh, potom jemne zašľahajte vždy jeden žĺtok striedavo s 1 PL múky. Cesto vylejte na pečiacim papierom vyložený pekáč, urovnajte, s pekačikom troška zatraste, aby sa cesto usadilo. Pečte pri 200 st. cca 10 min. Ja mám pekáčik o rozmeroch 35x24 cm, ale môžete použiť aj väčší, ale potom budete robiť koláčik len so spodnou vrstvou piškótu, nie s dvoma. Nechajte vychladnúť, a ak ste robili na menšom pekáčiku, cesto rozdeľte na 2 rovnaké pláty. Ak ste použili väčší plech, nerozkrajujte.
KRÉM: Maliny nechajte roztopiť na sitku, aby tekutina odtiekla, tú zachyťte. Želatínu namočte podľa návodu na obale. Jogurt - odporúčam grécky biely v 500 ml baleniach z Tesca - zmiešajte s vanilkovým a práškovým cukrom. Ochutnajte, cukor si prispôsobte podľa chuti, nám toto množstvo úplne vyhovuje.
Zvlášť vyšľahajte šľahačku so stužovačom, nemusí byť úplne tuhá.
Želatínu vyžmýkajte a opatrne roztopte na sporáku alebo v mikrovlnke, keď ju otestujete prstom, mala by mať teplotu ako príjemný kúpeľ :). Do roztopenej želatíny pridajte 3-4 lyžice jogurtovej zmesi a dobre rozmiešajte a hned vlejte do ostatného jogurtu a dobre vymiešajte. Pridajte aj vyšľahanú šľahačku.
Pre menší pekáčik - odoberte zo zmesi asi 0,3 l, do väčšieho podielu opatrne vmiešajte roztopené maliny. Pre väčší - maliny vmiešajte do celého množstva.
DOKONČENIE: Pekáč vyložte novým pečiacim papierom. Vložte spodnú vrstvu piškótu, pokropte trochu rumom alebo pre detičky ovocnou šťavou, natrite tenkou vrstvou pikantného džemu (ja používam brusnicový) na to nalejte jogurtovú zmes s malinami. Položte vrchnú vrstvu piškótu, ktorý ste si tiež pokropili a natreli džemíkom. Na to nalejte menšiu časť jogurtu bez malín. Zarovnajte a dajte do chladničky zatuhnúť aspoň na hodinku.
Na zatuhnutý koláčik rozložte rozmrazené čučoriedky. Tortové želé pripravte podľa návodu na obale s tekutinou z roztopených malín doplnenou do potrebného množstva ovocným džúsom. Mierne vychladnutým želé popolievajte koláčik. Hotovo.
Už len dobre vychladiť - aspoň tak 6 hodín, aby krém krásne stuhol
Koláčik je neskutočne lahodný, jemný, svieži. Zaručujem, že zmizne rýchlosťou blesku :D:D