Sviatočná žemľovka - ako urobiť z mála veľa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

vianočka, v mojom prípade zbytky z paschy, veľkonočné sladké biele koláče....................., 4 vajíčka, 500ml mlieka, 6 PL kr. cukru (do snehu), olej a kokos na vymastenie pekáča........... Na jablkovú plnku: 4-5 jablčka, 3 PL kryšt. cukru, vanilkový puding, škorica..........Na tvarohovú plnku: 500g tvarohu, 400ml mlieka,vanilkový puding, ja som dala banánový, vanilkový cukor, 3 PL kr. cukru, hrozienka

POSTUP PŘÍPRAVY

Maminky, dnes ma napadlo ako nevyhodiť zbytky z veľkonočných bilelych koláčov, ale kto nemá, môže si kúpiť žemľovku. A keďže ja mám rada , ak je v koláčoch viac plnky ako cesta, tak som si vymyslela ako zväščiť objem plnky. Tak poďme na postup.

vymastíme si pekáč olejom a vysypeme kokosom
rôzne druhy koláčov si nakrájame
do 500ml mlieka dáme 4 žĺtky a rozšľaháme ( ja ponorným mixérom), bielka dáme zvlášť do misky
jablká si očistíme, nastrúhame a podusíme krátko s 3 PL kr. cukru, zalejeme 100ml vody, v ktorej si rozmiešame vanilkový puding, necháme prevrieť a odstavíme z ohňa
v mlieku uvaríme hustejší banánový puding s 3 PL kr. cukru, pridáme hrozienka
ponorným mixérom rozšľahať tvaroh
zmiešame puding s tvarohom a OVLÁDAME sa ,aby sme nezjedli celú plnku ešte pred tým ako ju požijeme do žemľovky
koláč , alebo vianočku namáčame do mlieka s rožšľahanými žĺtkami a ukladáme do pekáča, ale dávame pozor, aby sa nerozmočila, len tak zľahka, alebo ju pokropíme
na prvú vrstvu dáme podusené jablká, posypeme trochu škoricou
zase vrstva namočených koláčov (vianočky)
vrstva tvarohu
a posledná vrstva namočených koláčov (vianočky), ktorú posypeme práškovým cukrom a dáme do rúry na 180°C zapekať asi 20 minút neprikryté, potom keď cukor tak trochu akoby skaramelizoval, prikryjeme alobalom a pečieme ešte 20 minút
dobre vyšľaháme bielka so štipkou soli, potom pridáme lryšt. cukor a vyšľaháme riadne tuhý sneh
navrstvíme na upečenú žemľovku a dáme do rúry zapiecť na 10 minút, rúru stiahneme na 150°C
usušený sneh
a takto nejako by mala vyzerať, trochu je roztečená, ale to len preto, že deti už nevedeli udržať slinky na uzde , tak som to krájala ešte horúce. Dobrú chuť...................