Turecký plnený chlieb - Pide boregi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 100 ml vlažného mlieka°°°100 ml vlažnej vody°°°1 ČL cukru°°°1 ČL soli°°°1 PL oleja°°°2 bielka°°°500g chlebovej hladkej múky T-650°°°1 čerstvé droždie PLNKA: °°°500g mletého mäsa°°°2 cibule°°°2 zelené papriky /ja som zmiešala zelenú a žltú/°°°1 paradajka°°°6 PL paradajkového pretlaku°°°100g strúhaného syra°°°1-2 strúčiky cesnaku°°°petržlenová vňažť°°°žĺtky a roztopené maslo na potretie°°°sézam na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

...

Cesto nám spracuje pekáreň, alebo ručne, rozdelíme si ho na menšie časti /10-12ks/.
Kým sa nám ale spracováva alebo kysne cesto, pripravíme si plnku zmiešaním mäsa s nasekanou cibuľou, paprikou, paradajkami, vňaťou, osolíme, okoreníme, pridáme postrúhaný syr, prelisovaný cesnak, opaprikujeme a nakoniec pridáme paradajkový pretlak.
Z rozdelených častí cesta si urobíme guľky...
Guličky si vyvaľkáme do tvaru vajca...
... do stredu každého si rozotrieme plnku a roztiahneme ju po celej dĺžke. Okraje si necháme voľné.
Okraje prehneme smerom k sebe, plnku ale neprekrývame.Rohy zahneme, stlačíme, aby plnka nevytiekla.
Preložíme na plech na papier na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme sezamom...
... a pečieme 20-25 minút na 200°C. Po vybratí z rúry potrieme roztopeným maslom. Počas pečenia sa v jednotlivých "vaničkách" nazbiera trošku tekutiny, ale je to v pohode, ona sa stratí :-))