Jablkový múčnik podľa Jaroslava Žídeka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: polohrubá múka ½ kg vajcia 2 ks prášok do pečiva 12g práškový cukor 200g tuk na pečenie 250g Jablková plnka: jablká (červené, sladké) 10ks cukor podľa chuti škorica 1 lyžička vanilkový cukor 1ks

POSTUP PŘÍPRAVY

´Z ingrediencií vypracujeme cesto, najlepšie rukami, aby sa tuk zapracoval do vláčnej hmoty. Potom cesto rozdelíme na dve polovice, jednu dáme do chladničky, aby tuk v ceste znova stuhol a druhú časť mierne vyvaľkaného cesta dáme do vymastenej, múkou posypanej zapekacej misy.

Jablká očistíme a na strúhadle (na uhorky) posekáme na plátky, aby nepustili veľa šťavy. ( ja nabudúce postrúham najemno, nech pustia šťavu, koláč nám bol trochu suchší)

Pridáme k nim cukor podľa chuti, škoricu, vanilkový cukor, všetko dôkladne premiešame a naukladáme na pripravené cesto v zapekacej mise.(Ja som na malú časť poukladala hrozienka namočené v troche rumu) Na vrch nastrúhame druhú polovicu cesta (cez veľké strúhadlo) a dáme zapiecť do rúry na 180°C približne 40 minút. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom.´ Tip: nič nepokazíte, ak koláč pokvapkáte trochou javorového sirupu..

na plechu v celku