Pečené zemiaky so zeleninou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ZEMIAKY - podľa počtu osôb - cca 4 veľké zemiaky pre 4 osoby, MRKVA - asi 1-2 veľké, PETRŽLEN - 1-2ks, CELER (nemusí byť), CIBUĽA - 2 veľké, PÓR - asi polovica alebo aj menej, podľa chuti, KLOBÁSKA - 1, SLANINKA - poprípade mäsko - čo máte radi.

POSTUP PŘÍPRAVY

Začneme zamiakmi. Tie si olúpeme, nakrájame na mesiačiky a dáme predvariť. Nie úplne uvariť - len do polomäkka.Medzičasom ako sa nám varia zemiaky si nakrájeme zeleninu. Ja preferujem zeleninku na kolieska - mrkvu aj petržlen - najlepšie na strúhadle alebo ručne pokrájať na stredne hrubé kolieska. Ak chcete dať aj celer - ten krájam na malé kocky.Cibuľu a pór taktiež nakrájam na polkolieska. Celé to výborne oživí klobáska (pokrájaná na kolieska) a slaninka (na pásiky).A k sú zemiaky predvarené, dáme ich na pomastený plech, rovnomerne rozložíme a zaneme vrstviť nakrájanú zelninku ( v poradí v kom si to dáte - to je na vás). Ja dávam najrv cibuľu a pór, potom mrkvu a petržlen, celer a na vrch klobásku a slaninku. Okoreníme a osolíme (na zemiaky dávam trochu korenia na americké zemiaky) a na ostatné len soľ, čerstvé čierne mleté korenie, dávam aj trošku grilovacieho korenia (ale to len tak poprášiť) a ak máte radi bylinky - nebojte sa tam dať aj tymián či rascu.Podlejte trochou vody. Už len vložiť do predohriatej rúry (cca 180 stupňov na 45 minút - podľa potreby). Recept si môžete na záver vylepšiť postrúhaným syrom :))Dobrú chuť :)* na obrázku je papanica tesne pred vložením do rúry.