Kráľovský perník..."podľa seba"

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Raz sme si s našim ockom v reštaurácii dali Kráľovský perník...ako dezertík...je to niečo ako Marlenka ale podľa nás oveľa lepšia mňamka...odvtedy iný múčnik ocko ani nechce...mysleli sme, že je na mieste pečený, ale smola-nebol....takže som nelenila, sadla za pc a na nete hľadala recepty...na počudovanie, recept na pravý Kráľovský perník nenájdete-výrobné tajomstvo...bola som nútená inprovizovať a myslím,že sa mi naozaj podarilo dať dokopy správny pomer surovín...výsledok sa veľmi-veľmi podobal tomu v reštaurácii...je to naozaj mňamka!!!...neoľutujete!!!! Cesto: 2 vajcia, 1 pohár krupicového cukru, 2 PL medu, 4 PL rumu/vodky, 2 čl PDP, 50g masla, 2-2,5 pohára hl.múky, 2 čl kakaa, 1 čl perníkového korenia Krém: 250g masla, 1 salko, 1 pochúťková smotana

POSTUP PŘÍPRAVY

Vyberieme si väčšiu nádobu, vhodnú neskôr na vodný kúpeľ alebo nad paru....v nádobe najskôr vyšľaháme celé vajcia spolu s cukrom do peny....postupne vmiešame med, rum, roztopené maslo /nie horúce/.... nádobu postavíme nad paru a varíme, kým masa nezačne zväčšovať svoj objem...miešame...keď sa začne zväčšovať, pridáme do masy 1 PL múky a premiešame...zložíme z kúpeľa a necháme mierne vychladnúť za občasného miešania...pridáme ostatnú preosiatú múku zmiešanú s PDP, kakaom a korením...vypracujeme vláčne cesto vhodné na prácu s valčekom...ak sa cesto bude lepiť, treba pridať ešte múku...ja väčšinou ešte múku pridám...ale závisí to od kvality múky...
...vypracované cesto vložíme do sáčku a necháme v chlade odpočinúť...lepšie sa bude vaľkať...
...cesto si potom rozdelíme na 6 dielov...každý vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenučký-naozaj tenučký okrúhly plát veľkosti strednej okrúhlej tortovej formy...ja si plát najskôr vyvaľkám na hrubo na doske, potom ho preložím na pečiací papier a tam ho vyvaľkám natenúčko...takto vyvaľkaný kruh aj s papierom dám na plech a vložím do vyhriatej rúry a pečiem pár minút pri 170 stupňov...ja stále kontrolujem očami povrch...keď začne chytať bronz-vyberám z rúry...hneď vložím ďalší plát...
...takto upečieme všetkých 6 plátov
...upečené pláty aj s papierom ukladáme niekde na rovný povrch,aby sa pri chladnutí nezvlnili...potom papier odstraníme...po vychladnutí sú pláty tvrdé....

Kým pláty odpočívajú urobíme si plnku...
...maslo vyšľaháme do peny-samotné...postupne pridávame po lyžiciach Salko a šľaháme...môžme i tu pridať troška rumu pre chuť...rozdelíme si ju na 5 častí

...5 plátov po vychladnutí obrežeme podľa dna tortovej formy do pekného kruhu
...ostatný 6. plát rozmrvíme...pekne s ním do sáčku a vaľčekom rozmrviť...mrveničku preosejeme cez hrubšie sitko

Zloženie:
prvý plát si položíme na podnos, kde chceme mať perník...natrieme ho poch. smotanov...majme na pamäti, že smotanou budeme natierať každý plát..takže primerane natierame...pekne to vydá na celý perník
...natrieme jednu časť plnky...priložíme druhý plát, mierne pritlačíme...natrieme smotanou...plnka...atď...
...takto spracujeme 5 plátov a 4 časti plnky...
...5. plát potrieme smotanou, navrstvíme ostatok plnky a samozrejme nezabudnime na boky perníčka
...rozmrveným, preosiatým plátom posypeme povrch i boky...
...perník dáme pekne do chladu odpočinúť, aby sa pláty napili plnky a zmäkli...
...preto ho robievam deň pred podávaním...
...ja mám super nádobu na uchovávanie torty, takže si perníček pekne zakryjem...takto vydrží dlho-dlho mäkkučký a vláčny...teda dovtedy, kým sa do neho nepustíme...a to je vlastne hneď ráno pri kávičke....a to fakt...ako sa hovorí: padne za vlasť!!!!...my naň nedáme dopustiť...nie je náročný na prípravu, asi len na čas...a nie je ani moc drahý...

...vyskúšajte a neoľutujete..:-)