ŽERBÓ REZY že eňo ňuňo :)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

450g polohrubej múky, 280g masla alebo rastlinného tuku, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 20g droždia, 3 polievkové lyžice mlieka, 1 vajce, 1 žĺtok, lekvár (ja som použila slivkový), 150g mletých orechov, 150g práškového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru Poleva : 140g práškového cukru, 4lyžice vody, 70g stuženého tuku, 3lyžice kakaa ( toto sú údaje z receptu od mojej tety, ale ja som roztopila mliečnu Milka čokoládu s trochou Cery a bolo to trošku iné, ale fajné lahodné)

POSTUP PŘÍPRAVY

Do múky posekáme maslo alebo postrúhame rastlinný tuk, pridáme preosiaty cukor, v mlieku rozmiešané droždie, vajce a žltok. Všetko spolu zamiesime a rozdelíme na 3 diely. Každý diel osobitne na tenko rozvaľkáme, vaľkom prenesieme na plech potrieme rozmiešaným lekvárom, posypeme polovicou zomletých a s cukrom a vanilkovým zmiešaných orechov, prikryjeme druhým rozvaľkaným cestom, znova potrieme lekvárom, posypeme orechmi prikryjeme tretím rozvaľkaným cestom a pomaly upečieme. Trocha vychladnuté vyklopíme na dosku a studené polejeme kakaovou polevou.
POLEVA: Cukor s vodou varíme za stáleho miešania 4-5 minút. Do misky dáme stužený tuk, preosiate kakao a pomaly za stáleho miešania prilievame sirup. Keď je už poleva hladká a dosť hustá, môžeme ju hneď použiť ak zhustne ale nie je hladká pridáme opatrne po kvapkách horúcu vodu.