Pomaličky skúšame prvé príkrmy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Keďže viem ako som stále dookola hľadala po nete čo vlastne môžeme a čo prvé.. tak som to sem zhrnula ako sme postupovali my, postupne budem pridávať lebo ešte máme len necelých 5 mesiačikov, ale popapať sme toho stihli už dosť :) Neberte to ako návod, nech si z tohto kazdý vyberie čo sa mu pozdáva.

POSTUP PŘÍPRAVY

Časový plán nechám na každú mamičku podľa vlastného uváženia, keďže my sme začali dosť skoro a mnoho mamičiek je z toho zhrozených a postupuje radšej pomalšie. Prvú mrkvičku ochutnala keď mala tri mesiace aj dva týždne a potom po pár dňoch sme pridávali ďalšie druhy zeleninky a ovocia. Veštko to ale bolo po konzultácii s našou pediatričkou, ktorá sa vyjadrila že už počas štvrtého mesiaca je vhodné skúšať prvé chute pestrej stravy, v skutočnosti to ešte prvé týždne ani nebolo naozajstné papanie, skôr zoznamovanie sa s chuťami.

Vynikajúci postup som odkukala od kamošky, (tiež sú tu aj proti-názory) keďže dieťatko ma zhruba do pol roka vypľúvací reflex, lyžičkou to veľmi nejde a ak tak treba veľa trpezlivosti, času (ktorý my pracujúce nemáme) a o napapaní lyžičkou nemôže byť prvé týždne ani reči. Takže zo začiatku všetky príkrmy maličká papkala z fľaštičky cez kašový cumlík zmiešané s jej mliečkom, najskôr som pridala po lyžičke, neskôr viac, ale opatrne a teraz už papká pomer 1:1 prípadne aj čisté gebuzinky pekne lyžičkou, ale len keď má náladu a nie je ešte veľmi vyhladnutá. Je to zatiaľ skôr hra, ale ide nám to už celkom pekne.

Ďalšia novinka je, že už sú preč tie časy keď sa lepok zavádzal v 8 mesiaci, podľa Dr. Bukovského a jeho (mimochodom výbornej) knihy Návod na prežitie pre bejby + Hneď to bude anjelik - je vhodné zaviesť lepok už počas piateho, najneskôr však počas šiesteho mesiaca, pretože podľa najnovších výskumov kto sa s lepkom skôr zoznámi, ten sa s ním aj skôr skamaráti na celý život.

Mimochodom toto je môj najlepší pomocník, som strašne rada že som do toho investovala, nakrájate plnú nádobku zeleninky, mäska alebo ovocia, sám si to uvarí v pare, po 20 minútach pípne že hotovo a vypne, potom len otočíte nádobku naopak a pomixujete na želanú konzistenciu, žiadne babranie hrncov, mixérov a mištičiek. Fakt super vecička, nedala by som ju za nič :)
Prvé potravinky sme pre nasu malicku zavadzali v takomto poradi (je to samozrejme individualne, ale u nas funguje krasne): mrkva, zemiacik, pertzlen, (dnes mi nasa ped povedala ze petrzlen az po roku..hmm) baklazan, brokolica, cuketa, ovsene vlocky, kuracie prsia, jablcko, banan, hruska, detska piskotka (nestle s nizkym obsahom lepku), bataty no a na konci piateho mesiaca sme ochutnali kukuričné "chrústy" tie veľké, ktoré všetky deti zbožňujú a vyzerá to že sa medzi ne tiež radíme :) Tak a to je všetko čo sme spapali počas štvrtého a piateho mesiačika. Na ďalšie dva pripravím ďalší "recept" pre išpiráciu.
Takže začali sme s čistou mrkvičkou, uvarenou na pare zmixovanou na hladkú kašičku a na začiatok som pridala jednu lyžičku do umelého mliečka, ktoré Karinka papá. veľmi nám chutilo, ale na dnes stačí. Druhý deň to boli tri lyžičky, ďalší asi päť, mňam mňam. Keď sa mrkvička minula, uparila som mrkvu so zemiačikom, pridala pár lyžičiek do mliečka, no táto kombinácia chutila viac mne ako maličkej. Potom sme urobili rovnakým spôsobom čistý zemiačik, ten bol výborný, aj Karinka sa tešila z tej chuti :)
Asi po dvoch týždňoch sme sa dopracovali aj k mäsku, na začiatok je vhodné biele, my sme zatiaľ mali kuracia prsia, králika a morčacie prsia, nakrájala som čerstvé mäso na jemné rezančeky a zmrazila malé kôpky asi ako za polievkovú lyžicu na jednu porciu. Teraz paríme už spolu mrkvičku, petržlen, zemiačik a mäsko, na koniec sa má pridať dve-tri kvapky olivového olej, čo ja väčšinou zabudnem. Mali sme tu v rodine aj nejaké prechladnutie, tak som navarila silný kurací vývar a maličkej som do zeleninky (mrkva, petržlen cuketa) pridala aj vyvarené mäsko z polievky a asi deci neosoleného vývaru a zmixovala to spolu v mojom skvelom hrnci - to bolo papaníčko, mňamky chutilo jej. Už máme pár dní ukončený štvrtý mesiac a k zelenike sme pridali lyžicu ovsených vločiek - vynikajúca chuť, malička papala a papala, veľkými očkami na mňa kukala, čo som jej to dala a všetko spapala jedným dychom. Ďalej sme pridali baklažán - upečený a potom duzinu pokrájanú k mrkvičke a petržlenu, to bola tiež dobrá kombinácia. Najnovšie mi kamošky (aj Dr. Bukovsky v jeo knihe) poradili že skvela vec na začiatok su aj bataty, pridala som k nim kusok kalerabu a cukiny - chutilo ako gaštany, super. A takto to skladujeme v chladničke v hrnci navarím na dva tri dni.
postupne popri zeleninke - tá by mala byť prvá aby sa drobec nenaučil rovno na sladké :) sme začali pariť aj jabĺčko, najskôr čisté, potom sme pridali banánik - to bola úžasná vôňa s chuť. V ďalšej várke sme pridali hrušku a včera som uparila jablko s banánom a na záver som pridala 3 postrúhané tieto detské sušienky a zmixovala.. keď už teda tie nové poznatky o lepku :) vveľa ho neobsahujú a je to neskutočná dobrota, všetko sme zlyžičkovali, do fľaše ani nezostalo.
Takže o týždeň má Karinka 5 mesiacov a okrem vyššie uvedeného už papáme (dávno) na noc kašičky od 4 mesiaca, rôzne značky: Nestle bananova vedie, ale papala aj sunarku, Hippp probiotik a Babylove, chystám sa kupiť Allnaturu, ta je vraj v bio kvalite, predava DM drogerie. A chutia nám veľmi tieto Ovko výživky s tvarohom, Ovko má zaujímavý sortiment s tvarohom a jogurtom od 4. mesiaca. Máme samozrejme zásobu takýchto pohárikových jedál aj zeleninových s mäskom, ale používam ich len výnimočne keď nestíham navariť. (čo sa nestáva)
Tak aby som to zhrnula, rano keď sa zobudíme, maličká papá mliečko (s vigantolom a probiotikami), potom keď vyhladne tak ovocie aké je v ponuke, radšej doma pripravené ako kupované výživy, na obed zeleninkovo mäskové kašičky 1:1 (100:100ml) s mliečkom z fľaše aby sa pekne napapala, zvyšajne niečo nechá, ak nechá polku, dám do chladničky a dopapá tak o hodinku, ak nechá menej vylievam. Olovrant prípadne zas niečo ovocné (najnovšie s piškotkou nestle) alebo len čisté mliečko a večera 250ml kašičky, zvyčajne ju spapká na dva krát tak medzi šiestou a deviatou a potom už spinkáme.. občas aj do rána :) ale mliečko je v pohotovosti a voda teplá v ohrievačke pre istotu.
O dva dni máme 5 mesiačikov a dnes máme na obed takúto kombináciu z parného hrnca: zemiačik, mrkva, petržlen, cuketa a ovsené vločky, keď sa to uparí tak vymixujeme, prípadne prilejeme trochu prevarenej dojčenskej vody na želanú konzistenciu, v našom prípade aby to šlo ľahko cez cumlík. Lyžičkovali sme sa dnes už dosť na desiatu s pareným jabľčkom s banánikom a piškotkou.