Vynikajúce keksíky...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tieto keksíky mám vo svojich receptoch už dávno a tešia sa veľkej obľube. Do ich prípravy sa môžu zapojiť aj deti a keď sa nechajú odležať v dobre uzatvorenej nádobe, rozvinú svoju vôňu aj chuť - preto ich robievam hneď z dvojitej dávky, inak sa hneď rozchytajú :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Na 1 dávku:

ČOKOLÁDOVO ORECHOVÉ KEKSÍKY: 150g hnedého cukru /môže byť aj klasicky biely krupicový/, 140g masla, 1 ČL vanilínového cukru, 1 vajce, 175g hladkej múky, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 50g nasekaných vlašských orechov, 50g nasekanej čokolády na varenie...


Maslo /margarín/, oba cukre a vajce vymiešame do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom, posekanými orechami a polovicou posekanej čokolády a zapracujeme do cesta. Plech vystelieme papierom na pečenie a pomocou lyžičky kladieme na papier malé kôpky z cesta, ktoré mierne roztlačíme /kladieme ich ďalej od seba, pretože počas pečenia sa rozlievajú/. Zvyšnou čokoládou posypeme povrch koláčikov a pečieme na 180 stupňov, 15 minút.



Na 1 dávku:

ARAŠIDOVÉ KEKSÍKY: 100g hnedého cukru /môže sa použiť aj klasicky biely krupicový/, 120g masla /margarínu/, 1 vajce, 2 PL arašidového masla, 175g hladkej múky, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 50g posekaných nesolených arašidov, asi 2 Pl medu...


Maslo /margarín/, arašidové maslo, cukor a vajce vymiešame do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a 30g posekaných arašidov a zapracujeme do cesta. Plech vystelieme papierom na pečenie a pomocou lyžičky kladieme na papier malé kôpky z cesta, ktoré mierne roztlačíme /kladieme ich ďalej od seba, pretože počas pečenia sa rozlievajú/. Med zahrejeme a vymiešame s 20g posekaných arašidov. Túto zmes posypeme navrch koláčikov a pečieme na 180 stupňov, 15 minút.