Výborný obed z jedného hrnca, alebo "ministerské kurča" po mojom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g zemiakov, 300 g ryža, kura (ja som dnes mala horné a vykostené stehná), cibuľa, hríby, paradajky, koreniny, olej, 7 dl vývaru

POSTUP PŘÍPRAVY

Kamarátka Aliku mi už veľmi dlho chváli tzv. "ministerské kurča", tak som sa konečne nechala ukecať. Nechala som sa inšpirovať týmto receptom: http://www.nanicmama.sk/hlavne-jedla/ministerske-kurca, ale nakoľko neznášam jedlá s lečom (aj keď to letné lečo z čerstvých paradajok a paprík milujem) tak som zvolila trošku iné ingrediencie... ale výsledok za to veru stojí :)

...pár hodín, resp. deň vopred si namarinujeme kura - ja som do marinády dala (začnem soľou v smere hodinových ručičiek: soľ, mletú sladkú papriku, solčanku, čierne mleté korenie, adžigu a korenie bylinkové maslo - zo všetkého cca 1 kávovú lyžičku.
...pridáme cca 3 PL slnečnicového a 5 PL olivového oleja
...vymiešame marinádu
...mäso si v nej obalíme, resp. ju vmasírujeme do mäsa
...potom mäso v uzavretej nádobe odložíme do chladu - aspoň na 2 hodiny - ja som ho namarinovala deň vopred
...do jemne vymasteného pekáča si naukladáme na mesiačiky, kolieska alebo hranoly nakrájané zemiaky (Pôvodný recept hovorí o smažených hranolkách... ale naviac oleja sa mi tam nežiadalo a myslím, že to v konečnom dôsledku aj tak vo všetkej tej šťave zmäkne, tak som použila surové zemiaky.)
300 g ryže si dôkladne umyjeme a necháme stiecť
...surovú odkvapkanú ryžu navrstvíme na zemiaky, dochutíme soľou a solčankou
...na trochu masla alebo oleja si dáme podusiť cibuľu nakrájanú na pásiky
...pripravíme si ďalšie suroviny - u mňa šampiňóny, dubáky a paradajky (tu sa dá donemoty variovať - komu nevadí lečo, môže použiť lečo, prípadne nejakú mrazenú zeleninu, alebo koreňovú zeleninu, brokolicu, karfiol, kukuricu... možností je veľa)
...suroviny si nakrájame na menšie kúsky
...hríby šupneme k cibuli, dochutíme čerstvo namletým čiernym korením a solčankou
...pridáme paradajky
...a už len necháme chvíločku (30 sekúnd) prehriať a navrstvíme túto zmes na zemiako-ryžu
...najvhodnejšie je použiť hotový vývar - ja som robila hovädzí (ale potom opatrne so soľou ak je vývar dochutený, aby ste jedlo nepresolili)
...potrebujeme cca 7 dl tekutiny na zaliatie
...takto nejak to vyzerá zaliate
...pre istotu som pekáč položila na ďalší, aby mi šťava nevytekala do rúry
...zakryjeme alobalom a dáme piecť na 200°C cca 45-50 min (podľa typu rúry)
...po 45 minútach pekáč odokryjeme
...a necháme ešte do chrumkava dopiecť odokryté - 10 minút s ventilátorom - aby koža na kurčati bola chrumkavá... a je to.