Krémové šatôčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na lístkové cesto: 1.cesto žlté: 12,5 dkg hladkej múky 00, 3 žĺtka, trochu soli, 3 lyžice mlieka, 1 lyžica octu - vypracovať cesto nie moc dlho max. 2 minuty ( veľmi dôležitá je múka mala by byť v tvrdej jarnej pšenice ide totiž o obsah lepku). 2.cesto tukové: 1 palmarin (ja používam palmarin, ale v poslednej dobe sa mi cesto málo dvíhalo, neviem čím to bolo, tak som skúsila teraz smetol s maslovou príchuťou a na fotke je výsledok) - spracujeme a dáme do chladu na 1 hodinu. Prvé si zarobte tukové cesto a až keď sa bude blížiť hodina jehochladenia si zarobte žĺtkové, aby Vám neoschlo. Potom rozvaľkať tukové cesto na pomúčenej doske a na jednu tretinu tohto cesta rukami roztiahnite žĺtkové cesto. Pri skladaní zahneme najprv tukovú časť na ktorej nie je natiahnuté duhé cesto a potom na neho dáme druhú stranu, a potom zložíme cesto ešte z vrchu do jednej tretiny a od spodu (ak tomuto môjmu blabotaniu nerozumiete napíšte nakreslím to a oskenujem). Po zložení dáme cesto opäť do chladu na jednu hodinu. Po hodine ho prevaľkáme netreba ho veľa naťahovať a opäť ho rovnako preložíme a dáme do chladu. Po zachladení cesto prekrojíme na 2 časti ( ale pozor je veľmi dôležité použiť nôž horúci zohriaty na sporáku inak sa nebude cesto pekne lístkovať, kraje zostanú zlepené). Jednu polovicu odložíme do chladu a druhú môžeme valkať. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na 48 cm na dĺžku a 24 na šírku, aby vznikol pekný obdĺžnik. A môžeme krájať štvorce opäť horúcim nožom 8x8 cm, kľudne si cesto obrežte aby nebolo zubraté a až potom režte štvorce. Štvorce po jednom natáčame na kovové trubičky tak že jeden konček si preložíme cez trubičku potrieme ho žĺtkom rozrobeným s trochou mlieka druhý protilahlí rožtek tiež potrieme žĺtkom a preložíme cez trubičku dostatočne cez prvý rožtek ale zase tak aby cesto nebolo na trubičke tesne a spoj ktorý vznikol dobre popritláčame. Snažíme sa nezašpiniť trubičky od cesta, lebo po upečení nebude môcť dať cesto dolu. Takto urobíme všetku štvorce a na vrchu ich potrieme opäť žĺtkom ale tak aby sme nepotreli kraje. Pečieme pri 250 do zlata. Krém: 2 palmariny, 30 dkg pr. cukru, 2 žĺtka - vyšlahať 2 dcl mlieka, 2 lyžice zlatého klasu, 2 vanilky - uvariť puding - po vychladnutí spojiť a pridať trochu rumu, krém by mal byť našľahaný až do peny a plníme. recept je strašný ale stojí za to mám baby, ktoré mali objednanú na sviatky zmes koláčikov chválili všetky ale tie obzvlášť a už niekoľko krát od vianoc som im piekla a nechceli nič iné len toto. Dobrú chuť!!!!!!!!!!!!

POSTUP PŘÍPRAVY


:)