Cestoviny s nivovou omáčkou a korenenými kuracími rezančekmi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cca 4-5 porcií: 500 g cestoviny, 300-400 g kuracie prsia, 200 g niva, 3 dl mlieko, cca 1 cm plátok masla, smotana na varenie alebo šľahačková smotana, 1 PL polohrubej múky na zahustenie, cibuľa, cesnak, zmes korenín a soľ na dochutenie

POSTUP PŘÍPRAVY

...v obrázkovom postupe

...pripravíme si suroviny ...veľmi rada používam na dochutenie mäsa zmes korenín na bylinkové maslo, ale momentálne ho doma nemám, tak som si spravila vlastnú korenenú zmes - z každého okrem chilli cca kávová lyžička: mletá sladká paprika, čerstvo namleté čierne korenie, solčanka, soľ, adžiga, mletý kmín a štipka chilli prášku (ak zmes neminieme všetkú, možno ju odložiť v uzavretej nádobe a použiť inokedy)
...kuracie prsia nakrájame na rezančeky, po vrstvách ich vždy posýpam zmesou korenín a pokvapkám olejom (nie zaliať, len pokvapkať!)
...keď máme všetko mäso nakrájané a nakorenené, poriadne premiešame, aby sa koreniny dostali ku každému kúsku - odložíme na dobu kým spravíme omáčku (ideálne aspoň na pár hodín) do chladničky
...cibuľu a cesnak nakrájame na jemno a na masle podusíme
...do sklovita
...zalejeme 3 dl mlieka
...keď začne pomaly bublať (vrieť) nasypeme do mlieka nivu, ktorá sa v ňom krásne rozpustí
...zahustíme 1 PL polohrubej múky rozmiešanej v mlieku
...keď všetko spolu prevrie, dochutíme a zalejeme smotanou na varenie alebo šľahačkovou smotanou (ja som si pôvodne pripravila šľahačkovú, ale potom som zistila, že mám v chladničke smotanu na varenie)
...poriadne si rozpálime suchú panvicu
...vsypeme do nej mäso (robím to postupne ako sa stíha jesť, ostatné mám odložené v chladničke v zmesi korenín) a opražíme sprudka 3 minúty z jednej strany
...3 minúty z druhej strany
...a potom už len naložiť cestoviny s omáčkou, na ne mäso a je to...