Ako na klasické bryndzové pirohy?

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: *1kg. hladkej múky *soľ *vlažná voda *uvarený zemiak (alebo hrsť bryndzovej plnky)
Plnka: *uvarené a potlačené zemiaky *bryndza *pažítka
POSTUP PŘÍPRAVY
Klasické spišské zemiakovo-bryndzové pirohy určite poznáte. Tu je len návod, ako sa dajú pripraviť a vykrajávať.
Takto ich robieva moja mamka. Je to veľmi rýchly spôsob. Pirôžky sú také chutné-guľatučké.
Vyskúšajte!
 |
rozvaľkáme si cesto |
 |
Cesta podľa receptu bude dosť. Do múky dávajte toľko vody, aby malo takú pevnú konzistenciu. Nemieste príliš dlho, lebo bude gumené! Z cesta odoberajte vždy len časť, ktorú rozvaľkáte. Cesto posoľte, aby sa lepšie spojilo! |
 |
z plnky urobte valček (ruky budú poriadne špinavé, ale nevadí, veď ste si ich umyli) |
 |
z valčeka odoberajte guličku vo veľkosti vlašského orecha a rozložte po okraji cesta |
 |
cesto preložte cez guličky z plnky |
 |
pritlačte okraje |
 |
pomocou malého pohárika vykrajujte pirožky |
 |
a ďalší..... |
 |
...a vštko. Ostrambané konce orežte a opakujte.... |
 |
Hotové ukladajte na múkou vysypaný plech, tácku. My to takto s plechom strčíme rovno do mrazáku. Keď sú už tuhé na kosť, poprekladáme ich do mikroténových sáčkov a späť do mrazáku. A chutná večera je ako polotovar v mrazničke. Stačí pred použitím ústami hodiť na 15 min. do osolenej vriacej vody, vybrať na tanierik a poliať roztopeným maslom, či škvaročkami.... |