Fantastický banánový koláč tety Čitbajovej



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

v rámci dodržania autorských práv som koláčik nazvala podľa našej susedky, ktorá je ním preslávená po celej našej dedine :-Dkoláč to nie je jednoduchý ani veľmi lacný, ale som si istá, že keď si ho urobíte a ochutnáte, poviete si, že je hodný každej korunky aj každej minúty, ktoré ste mu venovali :-))) ...................................................................................................................................................................................................takže suroviny:CESTO: 8 žĺtkov, 14 dkg práškového cukru (dávam menej ) , 18 dkg mletých orechov, 8 bielkov, takú tretinku prášku do pečiva, postrúhaná polovica čokolády alebo dve ČL kakaa ( do cesta nejde žiadna múka :-) ) , odporúčam piecť na trošku menšom pekáči, tak cca 40x30cm, aby malo cesto nejakú výšku .................................................................................................................................................................PLNKA: 6 celých vajec, 30 dkg práškového cukru ( dávam oveľaaaa menej, napr. dnes cca 180-190g - avšak my nemáme radi príliš sladké koláče - preto uvádzam radšej gramáže z originál receptu, nech si každý upraví podľa seba ), 2 vanilky, 3 PL hladkej múky, 5 lyžíc vody, 25 dkg masla, ........................ banány ( ja som použila cca 5 stredných ), fľaštička zaváraných čučoriedok .......................................................PARÍŽSKY KRÉM: 2 šľahačkové smotany , práškový cukor podľa chuti, cca 1 ČL kakaa ( tiež podľa chuti).......... NA VRCH: niečo na ozdobu, my dávame čokoládové "myšince"

POSTUP PŘÍPRAVY

kukiiiiiii kuk na obrázky :-)))

Keďže je to koláč dosť náročný na prípravu, robím ho väčšinou na dve etapy. prvý deň si prevarím šľahačky a nechám ich v chlade cca 1 deň.
A upečiem si cesto ( samozrejme, kto chce, môže si cesto upiecť až ďalší deň, keď bude robiť krémy ). Žĺtka, cukor vymiešame do peny, pridáme kakao, orechy premiešané s práškom do pečiva, ...
...zmiešame so snehom...
...cesto vyzerá asi takto...
...a vylejeme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. pečieme cca 15 min na 200stupňoch ( podľa rúry ).
po upečení si cesto dáme na denko a odstránime papier. pod utierkou na chladnejšom mieste na nás počká do ďalšieho dňa :-)
Na ďalší deň si urobím krém č. 1 vajcia cukor, vanilku, múku a vodu rozšľaháme, aby neboli hrudky ( robím to mixérom )...
...a varíme nad parou do zhustnutia.
po vychladnutí krém vmiešame do rozšľahaného masla.
jednu tretinu krému natrieme na cesto,...
... naň si poukladáme banány narezané na kolieska a na ne natrieme zvyšok krému.
na krém si poukladáme odkvapkané čučoriedky.
potom si pripravíme parížsky krém: studené uvarené šľahačky z predošlého dňa si osladíme podľa chuti, vyšľaháme do tuha, počas šľahania pridáme kakao ( ja som dala cca 1 lyžičku ).
krém rozotrieme na koláč, pekne zarovnáme,...
... a na záver posypeme čokoládovými myšincami :-D
dáme stuhnúť do chladu.
medzitým si uvaríme kávu, ku ktorej si potom odrežeme kúsok koláčika a ponúkneme aj rodinku a známych. a potom už len relaxujeme po dobre vykonanej práci a spokojne sa olizujeme, aké sme my šikuľky, že sme si takúto dobrotu upiekli :-)))
a samozrejme prijímame komplimenty na našu osobu zo všetkých strán :-DDD