ŠIŠKY Z RÚRY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg hladkej múky, 250ml vlažného mlieka, 1žĺtko, 40g kryš.cukru, 50g zmäknutého masla, štipka soli, 1 vanilkový cukor, kocka kvasníc, džem. Na potretie: maslo cca 30g, 1PL rumu

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept ma zaujal na českom MMB, musela som ho vyskúšať- bola som veľmi zvedavá.
Je to dobrá varianta šišiek pre ľudí, ktorí nesmú klasické šišky kvôli smaženiu.
Chcem vopred upozorniť, treba nechať na plechu ešte riadne cesto dokysnúť.
Nepiecť dlhšie, druhý plech som nechala trošku dlhšie "do zlata" šišky boli trošku tuhšie - ale prvý plech, kde som piekla 15 minút, šišky chytili trošku farbu, ale boli ľahšie.

Takže k postupu:
Cesto som robila v pekárni, najprv mokré a potom suché prísady, program cesto.
Necháme vykysnúť.
Cesto rozdelíme na dve polovice. Vyvaľkáme a pohárom povykrajujeme kolieska.
Na jednu časť koliesok pokladieme džem a druhým kolieskom prikryjeme.
Prstami popritláčame okraje.
Na plech dáme papier na pečenie , každý okraj zlepeného kolieska ešte v rukách prstami popritláčame a položíme na plech.
Na plechu necháme ešte dokysnúť, mne to trvalo cca 30 minút, možno nechať aj dlhšie.

Rúru vyhrejeme na 200 stupňov, potom stiahneme na 180 a pečieme cca 15 minút.
Maslo zohrejeme pridáme rum a po vytiahnutí šišky potierame a pocukrujeme.

Dobrú chuť :-)

Do nádoby v pekárničke si dáme mokré a suché prísady, vložíme do pekárničky a zapneme program cesto...
cesto necháme vykysnúť....
cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme a povykrajujeme kolieska. Na časť pokladieme džem...
...prikryjeme druhou časťou koliesok a prstami popritláčame okraje....
...pokladieme na plech vyložený papierom a necháme dokysnúť.....
...pečieme vo vyhriatej rúre, krásne sa šišky zdvihnú...
...po vytishnutí z rúry potrieme rozpusteným maslom s rumom a pocukrujeme...
...a ešte trošku džemu a ham :-)